stiri Braila – debraila.ro

BATAIE DE JOC la adresa bolnavilor Brailei | Spitalul 3. Razboi intre prefect si seful CJ | „Incompetenta sau rea-vointa” VS. „Campanie electorala”

Dupa aproape trei saptamani de la incheierea starii de urgenta, corpul B al Spitalului Judetean de Urgenta (n.r. Spitalul 3) este inca dedicat exclusiv pacientilor infectati cu noul coronavirus. Activitatea normala nu poate fi reluata intrucat procedurile legale nu au fost finalizate.

Motivul? Prefectul Catalin Boboc sustine ca este vorba despre „incompetenta sau rea-vointa” din partea conducerii Spitalului Judetean, in timp ce Francisk Iulian Chiriac, presedintele Consiliului Judetean, il acuza pe Boboc de faptul ca se afla „in campanie electorala”.

Dincolo de argumentele celor doua parti, pe care vi le prezentam in continuare, lasandu-va pe dumneavoastra sa trageti concluziile, cert este faptul ca bolnavii cronici mai au de asteptat!

Boboc: „Cand nu stii, nu poti sau nu vrei sa faci ceva, cauti scuze sau vinovati!”

Prefectul afirma ca documentatia intocmita de Spitalul Judetean (SJU) pentru transformarea Sectiei de Cardiologie-Pediatrie (n.r. Corpul E) in spital-suport COVID-19 – astfel incat Spitalul 3 sa poata trata pacienti cronici neinfectati, este incorecta. Mai exact, SJU, care, dupa 15 mai, a revenit in „curtea” Consiliului Judetean, ar fi transmis Directiei de Sanatate Publica „o solicitare imposibil de avizat”, respectiv „o solicitare pentru modificarea structurii spitalului”.

Inainte de incheierea starii de urgenta, Boboc a propus un plan care prevedea ca Sectia de Cardiologie-Pediatrie sa inlocuiasca Spitalul 3 in lupta impotriva COVID-19, pe care conducerea spitalului si presedintele Consiliului Judetean l-ar fi tratat cu superficialitate, ajungandu-se la situatia din prezent. Cel putin aceasta este opinia prefectului!

„Am facut o propunere foarte simpla: pregatirea unui corp care sa poata deveni sectie de sprijin daca lucrurile vor escalada. Am vazut si eu declaratia presedintelui CJ, care a mutat pisica in curtea Directiei de Sanatate Publica. Foarte simplu, caci asa se intampla! Cand nu stii, nu poti sau nu vrei sa faci ceva, cauti scuze sau vinovati. Vazand declaratiile (n.r. sefului CJ), am avut o discutie, marti, cu domnul Ciochina (n.r. directorul DSP), si chiar doream sa verific daca acolo lucrurile sunt blocate. De pe 12 mai (n.r. cand a facut Boboc propunerea) si pana cand au transmis cei de la spital documentul catre DSP au trecut doua saptamani. La DSP, ce credeti, nu a ajuns o solicitare cu privire la adaugarea unor paturi din corpul E – ca si spital suport, ci a ajuns o solicitare pentru modificarea structurii spitalului. Aproape fiecare sectie are o situatie existenta si o situatie pe care o solicita. Imi e greu sa cred ca doamna Rasnoveanu (n.r. managerul Spitalului Judetean) si domnul Chiriac nu stiu ca in perioada aceasta structura spitalului se modifica doar la minister. Eu le-am sugerat, le-am recomandat sa faca un lucru simplu: o simpla solicitare pentru un aviz! Domnul Ciochina mi-a aratat ca spitalul a solicitat schimbarea structurii in aproape fiecare sectie. Ce legatura avea, nu pot sa inteleg? Pentru ce solicita cadrele medicale, pentru pacientii care nu mai au loc in Corpul A, trebuiau sa faca cu totul si cu totul altceva, o solicitare si o informare simpla, cu un memoriu simplu: in legatura cu pregatirea, in orice moment si daca e cazul, a Corpului B sa intervina si adaugarea ca spital suport a cladirii corpului E”, a declarat Catalin Boboc.

Spitalul ar avea nevoie de mere, dar a cerut in scris pere! Cam aceasta este versiunea prefectului cu privire la documentatia trimisa spre avizare, sursa citata subliniind faptul ca greseala ar putea fi una intentionata, special pentru ca DSP sa nu isi poata da acordul. In spatele „regiei” s-ar afla Francisk Iulian Chiriac, presedintele CJ!

„Una e sa ceri un aviz pentru desfasurarea unei activitati, intr-un corp existent autorizat, si alta e sa ceri modificarea structurii spitalului care, atentie, dupa ce s-a incheiat starea de urgenta, se face de catre minister! E o alta procedura, nu are nicio legatura cu subiectul nostru. (…) Tu trimiti balarii si spui ca nu iti da domnul Ciochina aviz. Ori e grava incompetenta, ori e grava rea-vointa. Dupa incheierea starii de urgenta, tot ce pot sa fac e sa propun, sa solicit, sa intreb. Tot ce pot sa fac si am sa fac in fiecare zi pana rezolvam aceasta problema… o sa apelez la dumneavoastra (n.r. la jurnalisti). Trimit adresa, primesc raspunsuri de copii mici. Mai mult decat sa spun, cu ajutorul dumneavoastra, cu documente, sa le trimit variante, recomandari… Activitatea, daca se doreste, in Corpul B se poate relua de astazi, cu doar doua documente! Spitalul Judetean, incepand din 15 mai, a revenit in subordinea CJ. (…) In contextul dat, la cum arata acel document… e incompetenta grava. Daca nu e incompetenta grava, atunci e rea vointa: hai sa facem documentul in felul asta, pentru ca, sigur, nu va fi aprobat! Nu exista alte variante, ca sa fie foarte clar! Nu vreau sa cred ca nu reluam activitatea in Corpul B pentru ca incepem reabilitarea, sa dam cu ruj pe buze Corpului B! Nu vreau sa cred ca nu vrem sa ocupam Corpul E pentru ca vrem sa incepem reabilitarea, pentru ca, nu-i asa, se apropie campania electorala. Imi imaginez ca nu pot reabilita spitalul cu pacienti in el”, a concluzionat prefectul Boboc.

Chiriac: „Nu ne jucam de-a medicina si nu ne jucam cu vorbele!”

La polul opus, presedintele Consiliului Judetean neaga categoric faptul ca documentatia trimisa de spital Directiei de Santatate Publica ar fi incorecta si il ironizeaza pe Catalin Boboc. In opinia lui Chiriac, incompetenti si rauvoitori ar fi prefectul si directorul Directiei de Sanatate Publica.

„Ii aduc aminte purtatorului de cuvant al Prefecturii, domnului prefect, ca aceeasi documentatie a fost trimisa de Spitalul Judetean si la inceputul pandemiei. Deci, e vorba doar o modificare a acelei documentatii, din scoaterea corpului B, sa nu mai fie COVID-19, si transformarea corpului E in COVID-19. E foarte simplu! Deja e o saptamana de cand spitalul nu a primit niciun raspuns. Dumneavostra stiti ca deja exista un memoriu semnat de toti medicii sefi de sectie in care ii spun si ii cer domnului Ciochina sa urgenteze aceasta documentatie, sa le dea avizul, astfel incat sa trimitem la minister sa modifice acel ordin de ministru. Pana la urma este o modificare de structura de spital. Nu ne jucam de-a medicina si nu ne jucam cu vorbele. Este foarte clar ca domnul prefect este intr-o campanie electorala.  (…) Domnul prefect si domnul Ciochina trebuie sa inteleaga ca ne trebuiesc anumite documente pentru a fi acel corp declarat legal COVID-19. Daca, Doamne fereste, se intampla vreo tragedie in acel corp vor raspunde acei doctori, acei medici. Dar ce sa inteleaga purtatorul de cuvant al Prefecturii? Sediul PNL, Prefectura judetului Braila, e intr-o mare campanie electorala!”, a precizat Chiriac.

Comentarii