Florin Gheorghita, candidat PNL pentru Consiliul Local Municipal: „Proiectul meu isi propune sa elimine statul la cozi, teancurile de hartii si de avize ce ingroapa contribuabilul”
Florin Gheorghita este brailean, are 48 de ani si este manager de dezvoltare solutii Smart City la una dintre cele mai importante companii de telecomunicatii din Romania. El face parte din echipa liberala construita de Alexandru Danaila si Marian Capatina pentru Consiliul Local Municipal. in Planul de Guvernare Locala al liberalilor a fost inclus si proiectul lui Florin Gheorghita ce prevede debirocratizarea administratiei publice locale.
– Ati prezentat proiectul «Braila fara hartii», un proiect care prevede debirocratizarea si digitalizarea administratiei publice locale. Va rog sa-mi spuneti in cateva fraze care ar fi avantajele acestui proiect si cum poate fi el implementat. Cum usureaza o astfel de initiativa viata oamenilor?
– Traim intr-un sistem in care statul, la acest moment, iti solicita acte pe care tot el le emite. Cetateanul de rand, in relatia cu administratia publica si centrala, se afla intr-un carusel in care este plimbat de la un ghiseu la altul, i se solicita sa demonstreze ca are aprobari peste aprobari, taxe platite la zi etc. Proiectul meu isi propune sa elimine statul la cozi, teancurile de hartii si de avize ce ingroapa contribuabilul. Cu alte cuvinte, experienta cetateanului in relatia cu statul sa fie completa la o singura trecere. Ceea ce propun este sa asiguram accesul online la serviciile gestionate partajat de autoritatile si institutiile publice locale. Am in vedere implementarea unei solutii informatice care sa furnizeze digital fluxurile de lucru de baza din cadrul institutiei, care implica traditional prezenta fizica a celui interesat la sediul institutiei. Solutia va acoperi functionalitatile oferite in mod normal de o activitate la ghiseu, iar utilizatorul nu va fi dependent de o anumita tehnologie pentru a accesa serviciile.
– Ne puteti da un exemplu?
– Sigur. Sa zicem ca am nevoie de o autorizatie de constructie. Ma autentific in platforma electronica, selectez din meniu ce tip de document am nevoie, completez datele solicitate. Transmit solicitarea mea in format electronic catre autoritatea publica. in acel moment solicitarea mea pleaca pe flux si eu o pot urmari. Functionarul public ce o are in lucru vede ce departamente din cadrul administratiei sunt implicate in rezolvarea problemei mele, solicita acordurile necesare de la colegii sai, imi transmite raspunsul in format electronic cu semnatura electronica a celor in drept. O astfel de solutie va elimina in primul rand cozile de la ghisee. in al doilea rand, va scadea timpii de asteptare, fiindca raspunsul va veni intr-un interval setat in aplicatie. Daca acesta nu este respectat, sunt trimise alerte catre superiorii acelui functionar ce nu respecta termenele. Iar in al treilea rand, termenele de rezolvare de la celelalte departamente sunt incluse in acest termen. Astfel, cetateanul nu mai trebuie sa stea la coada pentru un aviz, sa primeasca de la functionar o lista de avize cu care trebuie sa se intoarca, sa piarda timp sa obtina fiecare hartie, iar in final sa se intoarca de unde a plecat cu o mapa de avize. Iar acesta este doar un exemplu. Propunerea mea vizeaza digitalizarea fluxurilor de lucru in administratia locala si retrodigitalizarea documentelor din arhiva.
– Un asemenea demers presupune existenta unei importante surse de finantare. De unde si cum pot fi atrasi bani pentru «Braila fara hartii”?
– Sursa de finantare a acestui proiect sunt fondurile puse la dispozitie de Uniunea Europeana, prin: Programul Operational Capacitate Administrativa/ Axa prioritara 2 – Administratie publica si sistem judiciar accesibile si transparente. Uniunea Europeana ne pune la dispozitie bani pentru dezvoltare. Este rusinos ca administratia PSD a reusit performanta de a plasa Braila pe ultimul loc in atragerea fondurilor europene. Alaturi de Alexandru Danaila, de Marian Capatana, de ceilalti membri din consiliile locale si municipale si de specialistii din partid, o sa schimbam acest lucru.
– Care credeti ca sunt punctele tari ale orasului Braila si care sunt punctele slabe?
– Punctele tari ale orasului Braila sunt locuitorii sai, istoria, traditia, frumusetea locurilor. Punctele slabe sunt reprezentate de faptul ca a fost izolata atata timp de restul tarii, prin infrastructura proasta, cu o adminsitratie neperformanta si lipsita de viziune.
– Cum credeti ca o sa arate orasul Braila in 2030?
– Mi-ar placea ca orasul sa fie inclus in circuitul oraselor dunarene ce trebuie vizitate, un oras viu, plin de tineri multumiti sa traiasca intr-un oras ce le acopera toate nevoile. Sa fie un oras modern, un oras smart!
INTERVIU ELECTORAL