PSD Braila: „Nimeni nu stie nimic, cand este vorba despre noul an scolar / Inceperea scolii priveste viata a milioane de familii de romani. PNL nu trebuie sa lase totul pe ultima clipa, cum a procedat pana acum cu toate deciziile privitoare la gestionarea pandemiei!”
Comunicat de presa al Organizatiei Judetene PSD Braila
PSD Braila considera ca experimentele nocive practicate de Guvernul Orban in ultimele luni in domeniul educatiei, masurile luate „pe genunchi”, in ultima clipa si incertitudinea legata de ceea ce se va intampla in noul an scolar afecteaza major elevi, parinti si profesori, deopotriva.
Practic, de luni de zile, Guvernul Orban si conducerea Ministerului Educatiei astepta sa vada ce se mai intampla in legatura cu numarul cazurilor de coronavirus, iar in functie de ceea ce se raporteaza (si nu discutam aici de credibilitatea datelor prezentate public pe aceasta tema), se hotarasc pe moment ce si cum sa mai faca in privinta modului de desfasurare a cursurilor, in privinta modului de desfasurare a examenelor, in privinta modului in care se va proceda in noul an scolar.
Nimeni nu stie nimic, cand este vorba despre noul an scolar. Si nu ne referim la copii, parinti si profesori, ci ne referim la cei de la care se asteapta solutii, informatii, clarificari.
In contextul in care multe de state europene au luat deja masurile adecvate si au anuntat cum se va proceda in ceea ce priveste deschiderea scolilor, Guvernul Orban inca se balbaie pe acest subiect.
Sistemul hibrid propus de PNL nu e functional si poate compromite sistemul de invatamant romanesc – nu o spunem noi, o spune Academia Romana: ”Generalizarea invatamantului on-line poate compromite intregul sistem de educatie atat prin consecinte directe asupra calitatii, cat si prin cerintele legate de asigurarea echitabila a accesului tuturor elevilor/ profesorilor la infrastructura performanta (platforme, comunicare, tablete, calculatoare etc.), care, in acest moment, este, din pacate, deficitara”.
Din punctul nostru de vedere, pentru ciclurile prescolar si primar (3-11 ani) scoala online nu este o optiune viabila. Mai ales la aceste varste, educatia se face printr-o interactiune directa cu un educator, relatia dintre elev si invatator/profesor fiind mult mai mult decat simpla comunicare a unor informatii.
Daca nu este capabil sa contureze o strategie coerenta pentru redeschiderea scolilor, Guvernul PNL pare sa nu fie capabil nici sa se inspire din modul in care au actionat alte tari europene in privinta sistemului de invatamant pe timpul pandemiei. Spre exemplu:
– Danemarca a fost prima tara din Europa care a redeschis scolile, iar orele au fost de cele mai multe ori tinute in aer liber;
– Olanda a redus numarul de elevi din clase, dar nu s-a impus distantarea fizica intre elevii mai mici de 12 ani;
– Finlanda nu a permis intalnirea cu elevii din alte clase, elevii care s-au intors la scoala au stat numai in clasa lor;
– Marea Britanie a anuntat la inceputul lunii iulie ca scolile vor fi deschise integral din septembrie. Ministerul Educatiei din Marea Britanie recomanda ca elevii de varste mici sa stea in aceeasi clasa, iar elevii mai mari sa pastreze distanta unii fata de altii. Clasele vor fi igienizate periodic, iar elevii se vor spala des pe maini cu apa si sapun;
– Franta a anuntat din 15 iulie ca scolile vor avea flexibilitate in a-si stabili orarul si modul in care organizeaza cursurile in functie de cladirile pe care le detin, astfel incat sa respecte regulile sanitare;
– Italia planuieste ca in septembrie sa micsoreze numarul de copii dintr-o clasa, iar lectiile sa fie tinute in aer liber, acolo unde e posibil. Ministrul Educatiei a solicitat scolilor sa tina cursuri si sambata. scoala online ar fi o optiune doar pentru elevii de liceu;
– in Belgia elevii vor veni toti la scoala, iar in conditiile inrautatirii situatiei epidemiologice elevii de la scoala secundara vor veni 4 zile pe saptamana la scoala. Miercurea ar fi ziua de teme.
Premierul Ludovic Orban are datoria sa urgenteze luarea unor decizii clare pe aceasta tema, astfel incat atat profesorii, cat si parintii si elevii sa stie din timp ce urmeaza sa se intample odata cu inceperea noului anului scolar si sa-si faca pregatirile necesare.
Educatia nu este un moft, ci trebuie tratata ca o prioritate, cu masuri bine gandite si actiuni concrete din partea Guvernului PNL.
Inceperea scolii priveste viata a milioane de familii de romani. Macar in acest caz, PNL nu trebuie sa lase totul pe ultima clipa, cum a procedat pana acum cu toate deciziile privitoare la gestionarea pandemiei!