stiri Braila – debraila.ro

Tudose: „Am cerut Comisiei Europene, printr-o interpelare, sa directioneze roboti pentru dezinfectarea spitalelor catre Romania” | „Romania nu testeaza la adevarata capacitate dintr-un cinic calcul electoral!”

Europarlamentarul social-democrat Mihai Tudose a anuntat, miercuri, faptul ca interpelat Comisia Europeana, solicitand sa fie trimisi si in Romania o parte dintre robotii care vor fi achizitionati pentru dezinfectarea spitalelor.

„Comisia Europeana cumpara in aceste zile 200 de roboti pentru dezinfectarea spitalelor din UE. In urmatoarele saptamani vor fi trimisi catre statele membre. Cati roboti a cerut Romania, in ce stadiu sunt demersurile Ministerului Sanatatii in acest sens? In conditiile lipsei de transparenta – si, e clar, de competenta – a Guvernului, am cerut azi Comisiei Europene, printr-o interpelare, sa directioneze acesti roboti cu precadere catre Romania si celelalte tari care au dificultati in achizitionarea de echipament performant in lupta anti-Covid. Un astfel de robot dezinfecteaza cu raze ultraviolete un salon de spital in 15 minute. Comisia Europeana a alocat 12 milioane de euro pentru aceasta achizitie din Instrumentul pentru sprijin de urgenta – activat de Comisie in aprilie si dotat cu un buget de 2,7 miliarde euro, in baza caruia Comisia a incheiat acorduri cu cinci companii farmaceutice pentru achizitionarea vaccinului contra Covid-19 si e in discutii avansate cu o a sasea companie. In sesiunea plenara din aceasta saptamana a Parlamentului European, votez pentru scutirea de TVA, in intreaga UE, a vaccinurilor anti-Covid si a dispozitivelor medicale necesare pentru vaccinare si diagnostic”, a precizat europarlamentarul.

Totodata, Tudose a criticat Guvernul pentru ca nu creste capacitatea de testare, mentionand ca „mor romanii pe capete din cauza unui guvern cu o singura grija: sa fie agatat de putere inca 4 ani!”.

„Pana la aparitia vaccinului, testarea ramane, dupa cum ne arata exemplele altor state, un mijloc eficient de stopare a propagarii virusului. Toata lumea se concentreaza pe testare masiva, numai Romania nu testeaza la adevarata capacitate a sistemului medical. Dintr-un cinic calcul electoral! Mor romanii pe capete din cauza unui guvern cu o singura grija: sa fie agatat de putere inca 4 ani! In ultimele saptamani, Comisia Europeana a intensificat actiunile pentru cresterea capacitatii de testare: s-au mobilizat, la 28 octombrie, 100 de milioane de euro din Instrumentul pentru sprijin de urgenta pentru achizitia de teste rapid antigen, care urmeaza a fi livrate statelor membre. Se pregateste de catre Comisie si o achizitie comuna pentru a facilita accesul tarilor UE la aceste teste rapide. S-a dat de curand o recomandare europeana privind strategiile de testare. Acum o saptamana, Comisia Europeana a mai dat 35,5 milioane de euro Crucii Rosii Internationale pentru efectuarea de teste de catre echipe mobile ale organizatiilor de Cruce Rosie. Am cerut Comisiei sprijin urgent si pentru cresterea capacitatii de testare în Romania. Dar vrea statul roman acest sprijin?… Ce face, de fapt, Ministerul Sanatatii pentru a beneficia de sprijinul european? Ma tem ca mai e ceva pe langa lipsa de competenta si transparenta guvernamentale. E indiferenta criminala a unor guvernanti preocupati strict de alegeri!”, a concluzionat fostul premier.

Comentarii