stiri Braila – debraila.ro

Taxa de 10 lei pentru obtinerea cazierului judiciar NU SE MAI PLATESTE de la 1 februarie

Incepand cu 1 februarie, cand intra in vigoare Legea nr.1/2017, se elimina taxa de 10 lei pentru eliberarea cazierului judiciar. Prevederea este valabila atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice.

Prin Legea nr. 1/2017 din 6 ianuarie 2017 privind eliminarea unor taxe si tarife, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, a fost abrogata prevederea referitoare la incasarea taxei in cuantum de 10 lei necesara pentru eliberarea certificatelor de cazier judiciar persoanelor fizice si juridice.

Astfel, la primirea cererii de obtinere a cazierului, ofiterul nu va mai solicita si chitanta prin care se face dovada achitarii taxei.

Obtinerea certificatului de cazier judiciar – persoana fizica

Pentru a obtine un certificat de cazier judiciar, persoanele interesate pot depune personal cererea-tip, cu datele complete de stare civila si motivata, la orice subunitate de politie in care exista ghiseu de cazier judiciar.

Cererea trebuie insotita de actul de identitate (cartea de identitate, buletinul de identitate, pasaport, cartea de identitate provizorie si certificat de inregistrare a cetatenilor U.E., carte de rezidenta, carte de rezidenta permanenta, permis de sedere temporara sau permanenta, aflate in termen de valabilitate).

Persoanele domiciliate in strainatate pot solicita eliberarea certificatului de cazier judiciar prin misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei.

De asemenea, la cererea motivata a persoanelor aflate in strainatate, misiunile diplomatice si oficiile consulare ale Romaniei pot elibera, dupa efectuarea verificarilor necesare in bazele de date, adeverinte in care consemneaza rezultatele verificarilor. Aceste adeverinte au valoarea juridica a unui certificat de cazier judiciar si se utilizeaza exclusiv in strainatate.

Comentarii