stiri Braila – debraila.ro

Registrul Auto Roman vrea ca masinile mai vechi de 12 ani sa efectueze ITP-ul in fiecare an

Directorul general al Registrului Auto Roman, George Dinca, a declarat in exclusivitate pentru Revista Capital ca instituția pe care o conduce vizeaza cresterea frecventei de efectuare a inspectiei tehnice periodice (ITP) pentru autoturismele mai vechi de 12 ani.

„Registrul Auto Roman intentioneaza sa propuna, ca masura de majorare a sigurantei rutiere, in actualul context al evolutiei parcului auto national, cresterea frecventei de efectuare a ITP pentru autoturismele mai vechi de 12 ani, de la doi ani cat este in prezent la un an”, a precizat George Dinca pentru sursa citata.

Potrivit oficialului, dupa eliminarea timbrului de mediu, „reactia pietei auto a fost cea preconizata, anume de crestere importanta a numarului de autovehicule uzate, pentru care detinatorii acestora au solicitat eliberarea de catre RAR a documentelor necesare înmatricularii în Romania”.

Datele RAR arata ca prin comparatie cu media lunara a anului 2016, cand la reprezentantele institutiei se prezentau 34.000 de vehicule, in luna ianuarie 2017 s-a inregistrat o crestere cu aproximativ 12% a numarului de vehicule (38.000 unitati), crestere care s-a accentuat in lunile februarie si martie, ajungand la aproximativ 58% (54.000) si, respectiv, la aproximativ 80% (61.000).

Analizand structura parcului de autovehicule de ocazie verificat de RAR, in functie de anul de fabricatie, la nivelul primului trimestru al anului 2017, comparativ cu primul trimestru al anului 2016, se constata o crestere a varstei medii a acestor vehicule de la 8,7 ani in trimestrul I 2016, la 10,5 ani in primul trimestru din 2017.

Comentarii