stiri Braila – debraila.ro

PSD Braila: „PNL ori dubleaza alocatiile copiilor de la 1 august, ori pleaca!” | „Guvernul PNL are obligatia legala si constitutionala sa plateasca alocatii duble copiilor, nu mai e loc de alte discutii”

Comunicat de presa al Organizatiei Judetene PSD Braila:

„Indiferent ca va fi sau nu stare de alerta, PSD este decis sa depuna motiune de cenzura daca Guvernul Orban nu dubleaza alocatiile copiilor, mai ales dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca aceasta masura trebuie pusa in practica de la 1 august 2020.

Decizia conducerii PSD vine dupa ce Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, dupa o sedinta a conducerii centrale PNL, ca alocatiile pentru copii nu se vor dubla de la 1 august, asa cum prevede legea, pentru ca nu sunt bani la bugetul de stat.

In contextul in care CCR si-a exprimat punctul de vedere cu privire la acest subiect, presedintele Iohannis nu mai poate amana dublarea alocatiilor pentru copii. Acesta trebuie sa promulge legea in regim de urgenta, iar guvernul Orban este obligat sa o aplice.

In conditiile actuale, in care pandemia de coronavirus a afectat foarte multe familii din punct de vedere social si economic, majorarea alocatiilor copiilor – o masura initiata de PSD – reprezinta o gura de oxigen pentru bugetul lunar al multor familii.

Declaratiile recente ale premierul Orban reprezinta o sfidare a legii.

Din punctul nostru de vedere, dupa decizia CCR, premierul Orban ar fi trebuit sa-si ceara scuze romanilor si sa anunte ca masura dublarii alocatiilor se aplica de maine. De asemenea, din punctul nostru de vedere, romanii care sunt afectati de refuzul Guvernului de a majora alocatiile copiilor ar trebui sa se indrepte in instanta impotriva Guvernului si sa primeasca si penalitati pentru perioada in care masura respectiva nu s-a aplicat.

Orice cetatean care intarzie cu plata taxelor sau nu achita o amenda prevazuta de o lege plateste si penalitati. De ce nu s-ar intampla la fel si atunci cand Guvernul este cel care face astfel de lucruri?

Ca sa fie clar pentru toata lumea, lucrurile stau in felul urmator: Parlamentul a decis ca alocatiile copiilor sa fie dublate de la 1 ianuarie 2020. Guvernul a dat o Ordonanta de Urgenta prin care a amanat aplicarea acestei masuri pana la 1 august. Parlamentul a anulat acea Ordonanta de Urgenta. PNL a contestat la CCR decizia Parlamentului de anulare a OUG, iar Curtea Constitutionala a respins contestatia PNL. Ca atare, in acest moment, Guvernul PNL are obligatia legala si constitutionala sa plateasca alocatii duble copiilor, nu mai e loc de alte discutii.

Lipsa banilor, invocata de premierul Orban, nu poate fi un motiv pentru incalcarea legii. Daca n-ar fi guvernat asa cum a facut-o, daca n-ar fi facut cadouri fiscale de miliarde de lei clientilor politici, daca n-ar fi facut plati nejustificate, in avans, de sute de milioane de lei, daca n-ar fi permis jaful banilor publici prin contracte dirijate, la preturi umflate, in perioada pandemiei de coronavirus, guvernul PNL ar fi avut bani pentru alocatiile copiilor.

PNL ori dubleaza alocatiile copiilor de la 1 august, ori pleaca!”

Comentarii