stiri Braila – debraila.ro

PROSTEALA lui Popa pentru brăileni: la București, votează PENTRU alianță cu PSD / la Brăila, DISCURS anti-PSD. Șeful PNL Brăila putea vota ÎMPOTRIVĂ sau să se ABȚINĂ, cum au făcut alți liberali anti-PSD din teritoriu, precum Bolojan, Turc sau Nica

PNL a discutat, miercuri, într-o ședință a conducerii partidului, despre comasarea europarlamentarelor cu localele și listă comună cu PSD la alegerile pentru Parlamentul European.

Astfel, cu doar 5 voturi “împotrivă” și 2 abțineri, liderii PNL au decis să meargă împreună cu PSD la alegerile europarlamentare – prezentand electoratului o lista comuna de candidati, dar și să susțină comasarea celor două scrutinuri – locale și europarlamentare – pe 9 iunie.

Printre cei 58 de liberali care au votat în favoarea unei alianțe cu PSD la alegerile europarlamentare, în ședința de la sediul central al partidului, s-a numărat și deputatul Alexandru Popa, în calitate de președinte PNL Brăila. Alți lideri PNL din teritoriu – cunoscuți pentru numeroasele declarații publice anti-PSD – precum Bolojan, Turc și Nica, au votat împotrivă sau au ales să se abțină.  

Pe plan local, de când a devenit parlamentar, în 2020, și, în special, după ce a fost ales președinte al filialei, Alexandru Popa a criticat de nenumărate ori PSD, ba chiar a încercat să îi excludă din partid pe mai mulți liberali cu ștate vechi, acuzându-i că “sunt PSD-iști”. De altfel, în ultimii trei ani, aproape întreg discursul public al parlamentarului a fost axat pe lupta cu PSD.

De remarcat este faptul că după ce a votat, la București, pentru ca PNL și PSD să candideze împreună la alegerile europarlamentare, președintele PNL Brăila a publicat pe rețelele de socializare un mesaj în care afirmă că „PNL Brăila va arăta PSD ce înseamnă adevărata luptă electorală, nu cea mimată”.

„În ceea ce mă privește, ca președinte al PNL Brăila, nu s-a schimbat nimic referitor la poziția mea față de PSD. PNL Brăila este în opoziție la nivel local față de PSD Brăila, PNL Brăila va trata PSD Brăila ca un adversar politic”, a subliniat Alexandru Popa pe Facebook.

Declarația vine în contextul în care Popa, ca membru în Biroul Politic Național al PNL, putea să voteze împotriva alianței cu PSD pentru europarlamentare, cum au procedat alți lideri PNL cu discurs anti-PSD, precum Ilie Bolojan (Oradea) sau Ioan Turc (Bistrița). Acesta avea, totodată, și varianta de a se abține. 

În septembrie 2021, Popa anunțase public că își depune mandatul de președinte PNL Brăila (foto) și “plec acasă” dacă liberalii vor intra la guvernare cu social-democrații. Ulterior, după ce PNL și PSD au format Guvernul Ciucă, Alexandru Popa a făcut uitată afirmația și nu a renunțat la fotoliul de lider al liberalilor brăileni.

Revenind la decizia luată la București, cei cinci liberali care s-au opus comasării și alianței cu PSD sunt Ilie Bolojan – președintele CJ Bihor, fostul premier Florin Cîțu, Florin Birta – primarul municipiului Oradea, deputatul Robert Sighiartău și Ioan Turc, primarul municipiului Bistrița.

De cealaltă parte, Cristian Buican – președintele PNL Vâlcea și Alin Nica – președintele Consiliului Județean Timiș – s-au abținut.

În cele din urmă, cu 58 de voturi “pentru”, decizia a fost adoptată de PNL, în ciuda faptului că, la sfârșitul anului trecut, tot într-o ședință a conducerii, liberalii au votat în unanimitate pentru a merge separat de PSD la toate alegerile din 2024.

Comentarii