stiri Braila – debraila.ro

Probleme pentru un brailean: A MANCAT-O pe Emilia, o pasare protejata de lege! | Autoritatile au mai gasit doar … fulgii

Un barbat din localitatea Victoria, in varsta de 52 de ani, risca sa se aleaga cu dosar penal dupa ce ar fi braconat o pasare protejata de lege. Specialistii de la Societatea Ornitologica Romana si politistii au vazut prin satelit (foto) cum o gasca cu gat rosu, una din cele mai amenintate specii de gasca la nivel mondial, a ajuns pe terenul sau.

Din pacate, biologii au mai gasit doar penele din … Emilia, pasarea care a disparut de pe radare. Se pare ca braileanul a jumulit gasca, a mancat-o, iar resturile le-a dat cainelui.

„Luna extrem de neagra pentru o specie protejata – gasca cu gat rosu. Din decembrie pana acum, am pierdut 3 exemplare cu emitator. Ultima din ele, Emilia, a fost gasita azi (n.r. joi) in curtea unui satean din Victoria”, precizeaza Societatea Ornitologica Romana.

Este foarte probabil ca barbatul care i-a pus gand rau Emiliei sa se aleaga cu dosar penal. Acesta nu este vanator si nu este detinator legal de arma de vanatoare.

Langa ce a mai ramas din exemplarul de gasca cu gat rosu a fost gasit emitatorul (foto) si inele ornitologice aplicate de specialistii dintr-un proiect romano-bulgar cu un buget de 2,6 milioane de euro.

Gasca cu gat rosu, numita si gasca cu piept rosu sau gasca cu cravata, este cea mai mica dintre speciile de gaste europene si are un penaj elegant, negru combinat cu rosu-castaniu, subliniat de dungi albe. Specia nu cuibareste in România, fiind prezenta in tara noastra doar pentru iernat. Soseste incepand cu luna octombrie si pleaca inapoi, in teritoriile de cuibarire (n.r. zonele de tundra din Siberia), in martie.

Populatia globala este estimata la 44.000 – 56.000 de indivizi.

Comentarii