stiri Braila – debraila.ro

PORTRET. Primarul brăilean săltat de procurorii lui Kovesi pentru 560.000 euro: PNL-istul a fost protagonistul scandalului național „Primar în chiloți” | A rămas membru PNL, deși Popa, șeful liberalilor, spunea public, în 2022, că îi va retrage sprijinul politic. Acum două luni, Popa s-a pozat cu Stan Malinche

Parchetul European, organismul independent al UE care investighează fraudele din fonduri europene, a descins, joi dimineață, în județul Brăila. Mai exact, procurorii au percheziționat biroul primarului comunei Gropeni, patru locuințe ale familiei acestuia și trei sedii de firme.

Ancheta îl vizează pe PNL-istul Stan Malinche, primar de cinci mandate al comunei Gropeni, dar și pe soția și fiul său.

Soția și fiul, PARAVAN pentru primar:

560.000 de euro, cu documente false!

După mai multe ore petrecute în biroul edilului, anchetatorii au plecat împreună cu edilul. La audieri au fost aduși și cei doi membri ai familiei sale implicați în dosarul penal. Parchetul European menționează faptul că „împotriva acestora vor fi dispuse măsuri legale”

Potrivit anchetatorilor, Malinche „ar fi obținut 561.000 de euro din fonduri agricole UE prin falsificarea documentelor pe numele unei întreprinderi individuale și al unei societăți comerciale”, documente eliberate chiar de către de către PNL-ist, în calitate de primar al comunei Gropeni.

Pe scurt, procurorii arată că, în realitate, primarul Malinche ar fi fost cel care administra întreprinderea individuală și societatea comercială, în locul soției și fiului său, administratorii din acte.

Cu documente false eliberate de Primăria Gropeni și depuse la APIA, întreprinderea individuală și firma, unde beneficiar real ar fi fost chiar primarul comunei, au obținut fondurile europene „în vederea achiziționării între 270 și 427 de hectare de teren, în perioada 2013-2020”.

Stan Malinche nu mai candidează pentru un nou mandat, însă îl susține în lupta electorală, tot din partea PNL, pe unul dintre oamenii săi de încredere, actualul viceprimar Nicușor Cocianu.

Malinche, interviu de angajare în chiloți:

„Mă pun cu tine pe cameră și mă f** cu tine!”

De-a lungul timpului, Stan Malinche a fost implicat în mai multe scandaluri publice care au făcut înconjurul presei centrale. În același timp, au existat și numeroase acuzații publice de corupție și abuz de putere din partea unor cetățeni din Gropeni, o parte din acestea fiind transmise inclusiv instituțiilor cu atribuții în domeniu.

Cel mai cunoscut scandal public care l-a avut drept protagonist pe primarul PNL-ist este cel de la sfârșitul lunii septembrie 2021, atunci când au apărut o serie de imagini video în care Stan Malinche îi promitea unei tinere că o va angaja la Primăria Gropeni. Dezvăluirile au fost făcute de Jurnalul de Brăila și au fost preluate de cele mai importante publicații și televiziuni de știri din România.

În timp ce discuta cu tânăra respectivă prin videocall, primarul Malinche, aflat la București, unde participa la Congresul PNL, ca membru al delegației liberalilor brăileni, era dezbrăcat, arătându-și inclusiv chiloții și întrebând dacă „corespunde”.

Ți-am zis și, scuză-mă, sper că nu te-am deranjat, mă pun cu tine pe cameră și mă f** cu tine. (…) Eu să știi că sunt un om care n-am plâns după p****. (…) Te pot ajuta să te angajezi, da? E bine? Cu un post de… Ce vrei? Asistență Socială, da? Nu ți s-ar potrivi! Cu siguranță Taxe și Impozite, Achiziții Publice, nu ți s-ar potrivi! Eu zic că mai bine Asistență Socială„, spunea primarul.

Cum l-a protejat deputatul Popa pe Malinche:

a spus că îi retrage sprijinul politic și a uitat să o mai facă!

Imediat după acel episod din septembrie 2021, deputatul Alexandru Popa, președintele PNL Brăila, a declarat că va exista o discuție în forul de conducere al partidului, deși „nu e conduită în timpul programului”.

Ulterior, în iulie 2022, Stan Malinche a jignit-o într-un mod incalificabil pe jurnalista care a făcut public filmulețul, iar Popa a anunțat că va propune retragerea sprijinului politic pentru edil.

„Votul meu va fi în sensul retragerii sprijinului politic!”, sublinia Alexandru Popa.

De atunci și până în prezent, Malinche a fost în sediul PNL Brăila de mai multe ori, la diverse ședințe, rămânând membru de partid. Mai mult decât atât, chiar acum două luni de zile, deputatul Popa, cel care vorbea de retragerea sprijinului politic, s-a fotografiat împreună cu primarul și viceprimarul comunei Gropeni, cel din urmă fiind actualul candidat al PNL.

Băut la volan , fără permis la volan

și înjurături ca la ușa cortului în ședințe

Tot în iulie 2022, primarul a fost prins băut la volanul mașinii instituției pe care o conduce, însă a fost vorba de o alcoolemie sub limita legală, motiv pentru care doar a fost amendat și i s-a reținut permisul de conducere. În mod uluitor, la scurt timp, Malinche s-a urcat din nou la volan. Atunci, oamenii legii au deschis dosar penal pentru conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

În ianuarie 2023, PNL-istul Stan Malinche a amenințat și înjurat, chiar în timpul ședinței Consiliului Local, o femeie, consilier local PSD, care refuzase să voteze un proiect de hotărâre.

„Dacă vin la tine te dau cu cracii în sus acum. Ai înțeles? (…) Chiar dacă fac pușcărie la bătrânețe, dar aia ești!”, i-a transmis edilul din Gropeni.

ANI l-a dat pe mâna Parchetului General

În februarie 2023, Agenția Națională de Integritate anunța că a sesizat Parchetul General cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire a infracțiunilor de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane și fals în declarații în cazul lui Malinche.

„În exercitarea mandatului de primar, deși avea un interes personal în problemele propuse dezbaterilor, a participat la emiterea, adoptarea și încheierea unor acte administrative și juridice privind societatea în cadrul căreia deține calitatea de membru fondator și funcția de prim-vicepreședinte”, arata ANI.

Totodată, liberalul nu ar fi menționat în declarațiile de interese depuse în calitate de primar al comunei Gropeni funcția de prim-vicepreședinte deținută în cadrul societății.

Comentarii