stiri Braila – debraila.ro

Podul. ZIUA 0 | Tudose, la ceremonie: „Am să vă vorbesc ca brăilean. E podul nostru și îl iubim” | DISCURS savuros: „Binele a început să vină spre noi, dinspre Vest, dar n-avea pe unde. Toate investițiile se blocau. Este marcarea începutului dezvoltării zonei”

Podul suspendat de la Brăila a fost inaugurat, joi, în cadrul unei ceremonii care a început la ora 11:00, cu participarea președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu, dar și a altor demnitari, inclusiv reprezentanți ai guvernelor din Japonia și Italia. Totodată, la eveniment a fost prezentă și Adina Vălean, comisarul european pentru transporturi.

Pe primul rând, alături de Iohannis și Ciolacu, au stat și Sorin Grindeanu – ministrul Transporturilor, Nicolae Ciucă – președintele Senatului și președintele PNL, dar și europarlamentarul brăilean Mihai Tudose, fost prim-ministru.

Circulația rutieră va fi deschisă tot joi, însă în jurul orei 15:30, după finalizarea demontării corturilor instalate pentru ceremonia de inaugurare.

Mihai Tudose a fost ultimul politician care a ținut un discurs pe pod, fiind invitat să vorbească în calitate de fost premier, în mandatul căruia a fost semnat contractul pentru pod, în ianuarie 2018. Acesta a vorbit liber, fără să citească de pe foaie și în stilul caracteristic, precizând că o va face „ca brailean, nu ca fost prim-ministru, ministru sau europarlamentar”.

Europarlamentarul PSD a ținut să sublinieze faptul că podul „marchează, practic, începutului dezvoltării zonei Dunării de Jos, a doua mare aglomerare urbană, după Bucureşti”, arătând că până acum „binele nu prea avea pe unde să vină”.

„Domnule președinte, onorată asistență! Am să vă cer îngăduinţa ca astăzi, aici, să nu fiu nici fost prim-ministru sau ministru, nici europarlamentar, ci am să vă vorbesc că brăilean. După anii ‘90, toţi am sperat la o dezvoltare accelerată a zonei noastre, a României în general. Și noi, cei de aici, de la Dunărea de Jos, am sperat că va veni binele peste noi. Binele a început să vină dinspre Vest. A ajuns mai puţin în Est, mai ales în Sud, Sud-Est, că nu prea avea pe unde. Nu erau şosele, nu erau poduri. Dunărea de Jos, Brăila-Galaţi, este a doua aglomerare urbană, după Bucureşti, iar toate investiţiile se blocau fiindcă nu era infrastructură. Nu erau şosele fiindcă nu era podul și podul nu era fiindcă nu erau şosele. Nu avea rost să faci aeroport cargo de marfă fiindcă, nu-i aşa, nu erau pod şi şosele. Evident, din aceleaşi motive, transportul fluvial era superb, dar lipsea cu desăvârşire fiindcă, nu-i aşa, nu aveau unde să descarce şi unde să încarce mărfurile”, a transmis Tudose.

Sursa citată a mai menționat că podul nu a fost „o eternă poveste românească cu ceva care s-a semnat și nu se face”.

„Studiul de fezabilitate pentru aeroport (n.r. Galați-Brăila) înţeleg că este aproape gata. Porturile din Galaţi şi din Brăila sunt în plină renovare, tot cu fonduri europene. Ca brăilean, vă mai spun un singur lucru. Al treilea pod din Europa, că e cel mai mare din România… suntem pe podul de la Brăila. E al nostru, îl iubim, aşa mare frumos cum e el. Podul este marcarea, practic, a începutului dezvoltării zonei Dunării de Jos, a doua mare aglomerare urbană după Bucureşti”, a conchis social-democratul.

VIDEO cu discursul lui Tudose (CLICK AICI)

Totodată, la scurt timp după încheierea ceremoniei de la pod, Mihai Tudose a postat pe rețelele de socializare o fotografie (jos) care a adunat peste 1.600 de aprecieri, cu mesajul: „Felicitări, Brăila! Visul multor generații a devenit, azi, realitate…”.

Sursa foto sus: digi24.ro/INQUAM PHOTO – George Calin

Comentarii