stiri Braila – debraila.ro

Parfenie, atacatorul de la Mall, era BAUT, dar nu DROGAT!

Institutul de Medicina Legala „Mina Minovici” din Iasi, care deserveste judetul Braila, a finalizat analiza probelor de sange prelevate de la Marius Valentin Parfenie, tanarul care, in ziua de 11 noiembrie 2018,  l-a injunghiat pe un barbat din Cazasu, i-a furat masina, iar apoi a spulberat ca pe popice noua persoane, doua pe Soseaua de Centura si sapte in fata intrarii principale de la Mall. 

Raportul ajuns pe masa procurorului criminalist Mircea Ciutac stabileste ca Parfenie nu a consumat droguri, ci doar alcool, fapt confirmat de Parchetul de pe langa Tribunal pentru DEBRAILA.ro. Este vorba despre o imbibatie alcoolica de 1,25 grame alcool pur la mie.

Anchetatorii asteapta si rezultatele expertizei psihiatrice, care a fost efectuata la IML Bucuresti. Totodata, si procurorii DIICOT urmeaza sa stabileasca daca atacul de la sfarsitul anului trecut a fost sau nu un atentat terorist.

Reamintim faptul ca tanarul a recunoscut la audieri ca a baut in noaptea de dinaintea „vanatorii” de oameni.

La inceputul saptamanii trecute, Tribunalul Braila a admis propunerea de prelungire a arestului preventiv pentru Marius Valentin Parfenie, valabila pana pe 9 februarie. Atacatorul de la Mall nu a contestat niciodata masurile preventive luate de instanta.

„…doar hazardul a facut ca victimele lovite la mall sa nu fie ucise efectiv”

Marius Valentin Parfenie „si-a propus sa ucida cat mai multe persoane cu putinta”. A pus la punct un plan odios, inspirat din atentatele teroriste, la sfarsitul caruia urma sa se sinucida, luand insa in calcul si posibilitatea ca politistii sa il omoare. Concluziile ii apartin judecatorului de drepturi si libertati care a analizat probele de la dosar si l-a trimis in spatele gratiilor pe brailean, imediat dupa atacul de la Mall.

Tanarul de 20 de ani si-a recunoscut faptele. A spus, fara vreo urma de regret, ca a avut intentia „de a suprima viata unui numar nedeterminat de persoane, cu scopul de a schimba ceva in ordinea sociala din Romania”. La fel a scris si anterior momentului in care a injunghiat de mai multe ori un barbat, i-a furat masina si a pornit in cursa care s-a sfarsit cu ranirea altor noua persoane, printre care si doi copii. A pus tot ce a gandit pe hartie, in bilete gasite de anchetatori.

Potrivit magistratului de la Tribunalul Braila, Marius Valentin Parfenie a expus in textele scrise „idei radicale”. Avea ca scop final sa ucida cat mai multi romani „care nu se circumscriu ideii sale de calitate umana, asa cum inculpatul a vazut ca sunt oamenii in Suedia, unde ar fi lucrat”.

Judecatorul explica in detaliu si asemanarile dintre atentatul de la Braila si „atentatele teroriste care isi fac tot mai mult simtita prezenta in tarile Uniunii Europene”, vorbind despre „acelasi mod de operare”. Se mentioneaza inclusiv faptul ca „entitatea terorista poate fi chiar si numai o singura persoana”.

Instanta a mai apreciat ca „doar hazardul a facut ca victimele lovite la mall sa nu fie ucise efectiv” , aratand ca planul omorarii a cat mai multe persoane a fost dat peste cap „de pilonii din beton aflati la intrare, pe care inculpatul i-ar fi lovit, ceea ce l-ar fi franat blocand masina prin proiectare in stalpul intrarii in magazin”.

Comentarii