stiri Braila – debraila.ro

A. Popa, locul 1 pe lista PNL pentru C. Deputatilor: „Prima mea afacere a fost la varsta de 13-14 ani” | „Stapanesc foarte bine domeniul agricol. Sunt ingineri care au 60-70 de ani si care vin sa ma roage sa merg cu ei pe camp si sa le dau un sfat”

Comunicat de presa:

„Candidatul PNL pentru Camera Deputatilor, Alexandru Popa, are 30 de ani, este de profesie inginer agronom, este casatorit si are doua fetite. Este absolvent al Facultatii de Agricultura din cadrul Universitatii de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, are doua master-uri in Protectia Plantelor si in Accesarea de Fonduri europene, iar in prezent lucreaza la teza sa de Doctorat, care este o cercetare tot in domeniul agricol.

Alexandru Popa a parcurs toate treptele in ceea ce priveste pregatirea profesionala, respectiv studii universitare, postuniversitare si, acum, cele de Doctorat. si-a pornit afacerile pe cont propriu in urma cu 7 ani, iar in prezent conduce un grup de firme cu profil agricol cu 32 de angajati si o cooperativa de achizitii cereale, prima de acest gen din Braila, pe care tot el a si infiintat-o.

A reusit sa atraga in judetul Braila fonduri europene in valoare de 12 milioane de euro, 9 dintre proiecte fiind deja finalizate, iar 5 in curs de implementare. Nu a facut niciodata afaceri cu statul si crede ca principalul avantaj al Brailei il reprezinta agricultura, potential care, daca este valorificat corect, poate duce la o dezvoltare accelerata a judetului.

Spune ca a fost determinat sa intre in cursa electorala pentru un mandat de deputat in Parlamentul Romaniei de piedicile pe care le-a intampinat in activitatile curente desfasurate la societatile pe care le conduce, in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene sau punerea in practica a unor prevederi legislative, care nu se mai potrivesc cu realitatea zilelor noastre.

Crede ca experienta pe care o are in agricultura si in accesarea de fonduri europene poate fi benefica nu numai pentru Braila, ci pentru intreaga tara.

Alexandru Popa provine dintr-o familie de intreprinzatori, atat bunicul, cat si tatal pornind in viata “fiecare pe picioarele lui” si este foarte multumit de ceea este astazi.

„Bunicul, inainte de 1990, era unul dintre putinii particulari din judetul Braila care cresteau animale. Familia mea a fost persecutata politic de regimul trecut. Noi, dintotdeauna, am avut dorinta de a pleca in viata fiecare pe picioarele lui si avem foarte bine dezvoltat simtul proprietatii. Tot ce am astazi ii datorez tatalui meu, pentru ca tata niciodata nu mi-a dat nimic fara sa mi se cuvina. La tata nu a existat: Ia fara numar, pentru ca esti baiatul meu! Niciodata! A mers pe un principiu: Fa si o sa ai, nu faci, nu ai! De la tata am invatat, in primul rand, sa imi respect cuvantul dat, cuvantul este cel mai de pret lucru la un om. Tot tata m-a invatat sa citesc oamenii din jur si sa imi dau seama ce calitate au, plus ca am inteles ca oamenii sunt foarte schimbatori, cu aceeasi gura azi te injura si maine te pupa, depinde ce interese au in acele momente. Tata este singurul om pe care m-am bazat tot timpul. intotdeauna am fost mandru ca sunt copilul lui, dar niciodata nu am vrut sa fiu ‘baiatul lui tata’. Toata lumea stie treaba asta! Eu sunt foarte multumit de ceea ce sunt astazi, la cei 30 de ani pe care ii am”, spune Alexandru Popa.

Alexandru isi aminteste ca prima lui afacere a fost la varsta de 13-14 ani, cand a fost provocat de tatal lui sa il ajute in afacerea pe care acesta o avea la acel moment, un abator, urmand sa fie rasplatit in schimbul muncii prestate.

„Tata avea un abator la acea vreme, iar eu cumparam animale impreuna cu el inca de la varsta de 12-13 ani. Daca vedeam un animal, stiam din ochi cate kilograme are, adica eram un foarte bun negustor. Prima mea afacere a fost la varsta de 13-14 ani, cand eram in clasa a VIII-a. Tata crestea cate 100 de tauri pe atunci, ii cumpara, ii tinea 5-6 luni si apoi ii ducea spre sacrificare la abator. Tata mi-a spus atunci: ma ajuti sa cumpar tauri care sa aiba in jur de 50 kg fiecare, pentru ca eu imi dadeam seama din ochi cate kg aveau, si iti cumpar si tie unul. si asa am si facut, iar tata mi-a cumparat un taur. Avem grija de el si ma uitam tot timpul sa fie bine. Astfel, in clasa a VIII-a, am scos primii bani din munca mea! Dupa ce taurul a fost sacrificat si vandut, am primit cam 5.000-6.000 de lei, cum ar fi in banii de acum. Mi-am luat de imbracat, dar am si pastrat din ei, pentru ca de mic am fost chibzuit cu banii. Eram foarte mandru ca am reusit sa fac primii mei bani din munca si priceperea mea. Eu tin cont si la 1.000 de lei, pentru ca eu muncesc si am copii si imi doresc sa fac pentru ei macar jumatate din ce a facut tatal meu pentru mine. Daca ajung sa fac ca tatal meu, as fi cel mai fericit. Punctul meu de sprijin a fost intotdeauna tatal meu, dar la acest moment tatal meu nu are nicio treaba cu mine in ceea ce priveste afacerile, eu am firmele mele, afacerile mele, de care ma ocup personal. Eu cred, insa, ca banii nu sunt cei mai importanti in viata”, spune Alexandru.

Alexandru Popa a urmat studiile liceale la Grupul Scolar “George Valsan” din Faurei, iar in clasele a IX-a si a X-a a fost Olimpic la Matematica, pe parte de Algebra fiind cel mai bun din liceu la vremea respectiva.

In anul in care a fost admis la facultate, a semanat 26 de hectare de porumb si, cum intotdeauna a fost norocos, asa cum singur marturiseste, a fost un an extraordinar din punct de vedere agricol si a reusit sa obtina din munca lui 2,5 miliarde lei vechi. Din acesti bani si-a cumparat prima lui masina, care a fost un Logan, si-a mai luat noua hectare de teren agricol, iar cu restul de bani, in anul urmator, si-a cumparat 70 de tauri.

„Cand am plecat la facultate, am pus in primul an 26 de hectare de porumb si, cum intotdeauna eu am fost norocos, a fost un an extraordinar de bun si s-a facut in jur de 90 de tone neirigat, cu un pret pe care nu l-am mai intalnit pana acum, a fost 1 leu, fata de 80-90 de bani cat este acum. Am luat 2,5 miliarde lei, am plecat la facultate, dupa doua luni de zile mi-am luat prima masina, am avut un Logan din acei bani, am dat pe el 8.700 de euro, tin minte si acum. Tot cu acei bani mi-am cumparat noua hectare de teren si mi-am tinut banii, pentru ca in urmatoare primavara mi-am cumparat 70 de tauri. si de acolo a inceput povestea mea”, isi aminteste Alexandru.

In ceea ce priveste studiile postuniversitare, primul masterat este facut in Protectia Plantelor, iar cel de-al doilea in Accesarea Fondurilor Europene. Studiile de Doctorat le urmeaza la stat, la Universitatea de stiinte Agronomice si Medicina Veterinara Bucuresti, unde a terminat si Facultatea de Agricultura, la zi, la buget.

„Examenul de la Doctorat a constat in trei probe: una scrisa, una orala si una cu o planificare practica, plus realizarile care m-au recomandat sa intru la Doctorat. Studiile de Doctorat sunt incepute anul acesta, cu o lucrare de cercetare in domeniul Protectiei Plantelor, mi-am luat trei culturi: ovazul, orzul si secara, pe care le voi studia in regim de irigat si neirigat. Voi studia bolile care apar, pe unele le voi lasa netratate, ca sa vad de ce boli vor fi atacate pana la maturitatea la care vor ajunge. Am luat bolile comune: fainarea, fuzarioza si rugina, boli care sunt la toate plantele si voi face un spor de productie la irigat si neirigat. Le voi studia apoi sa vad cum reactioneaza la un mod de fertilizare agresiv, la unul mai putin agresiv si cum se comporta fara fertilizare. Voi nota rezultatele si se va vedea si din punct de vedere macroeconomic daca este viabila investitia. Pentru ca, de exemplu, degeaba faci la porumb 14 tone, daca tu ai o cheltuiala de 12 tone. Mai bine faci sase tone si ai o cheltuiala de trei. Eu, la momentul acesta, stapanesc foarte bine domeniul agricol, chiar daca am doar 30 de ani. Sunt ingineri care au 60-70 de ani si care vin sa ma roage sa merg cu ei pe camp si sa le dau un sfat, desi ei fac agricultura de peste 30 de ani. Ma bucur ca ii pot ajuta, pentru ca eu nu vreau sa tin pentru mine tot ceea ce am invatat in toti acesti ani. De aceea imi si doresc sa merg in Parlament, pentru ca eu consider ca, prin pregatirea si experienta mea, pot schimba multe lucruri in bine pentru oamenii din aceasta tara. Cred ca experienta pe care o am in agricultura si in accesarea de fonduri europene poate fi benefica nu numai pentru Braila, ci pentru intreaga tara”, spune Alexandru Popa.

„Am citit de cinci ori Ghidul Fondurilor Europene, care are peste 1.100 de pagini, il stiu din scoarta in scoarta”

„Afacerile pe care le am astazi le-am inceput in urma cu sapte ani, cand m-am intors acasa dupa ce am terminat facultatea. Am pornit de la 800 de hectare, iar astazi am ajuns la 2.800 de hectare. La inceput a fost foarte greu, terenurile erau cum erau, iar munca a fost pe masura. Am muncit mult, dar a meritat! Astazi, cea mai mare parte a afacerilor mele se bazeaza pe accesarea de fonduri europene. Am citit de cinci ori Ghidul Fondurilor Europene, care are peste 1.100 de pagini, il stiu din scoarta in scoarta(…)Am 9 proiecte europene implementate si altele in curs de implementare. in total, am accesat fonduri europene in valoare de 12 milioane de euro. Cu fonduri europene, pana acum am achizitionat utilaje in valoare de 5 milioane de euro si am schimbat infrastructura subterana cu 4 milioane de euro. Acum am in derulare un proiect de construire a unei ferme, prima 100% eco din Romania, tot cu fonduri europene, intreaga investitie ridicandu-se la 2,5 milioane euro. in prezent, conduc un grup de firme format din 4 societati comerciale, cu 32 de angajati in total. Eu, in aceasta perioada grea, am facut angajari si voi mai face, pentru ca vreau sa le ofer oamenilor un loc de munca stabil, cu salarii platite la zi”, sustine Alexandru Popa.

Alexandru Popa mai spune ca el nu se vede plecand niciodata din comuna Ciresu, locul sau natal, iar ca planuri de viitor isi doreste sa ajunga sa nu mai vanda niciun hectar din terenul agricol pe care il are in proprietate.

„Eu nu ma vad plecand niciodata din Ciresu. Astazi am 2.800 de hectare de teren agricol, iar visul meu este ca, la 3.000 de hectare sau 4.000, cate voi avea, sa nu mai vand nimic. Am 200 de vaci de lapte, abatorul, am o afacere si in domeniul piscicol, detin o balta, iar pe viitor vreau sa fac si un complex de porci. Mi-as dori ca toate produsele mele sa plece prin lapte si carne si sa ajung la produse semipreparate. Celor care vor sa investeasca in agricultura le recomand sa faca acest pas, dar sa tina seama de faptul ca e singura afacere unde, daca nu te implici emotional si nu esti implicat trup si suflet, nu vei reusi”, precizeaza Alexandru Popa.

Alexandru Popa afirma ca a fost determinat sa intre in cursa electorala pentru un mandat de deputat in Parlamentul Romaniei de piedicile pe care le-a intampinat in activitatile curente desfasurate la societatile pe care le conduce, in ceea ce priveste accesarea fondurilor europene sau punerea in practica a unor prevederi legislative, care nu se mai potrivesc cu realitatea zilelor noastre.

„Am fost determinat sa intru in aceasta cursa electorala de piedicile pe care le-am intalnit in activitatile curente pe care le-am desfasurat la societatile pe care le conduc, vizavi de fondurile europene, de irigatii, de unele prevederi legislative care nu se mai potrivesc cu realitatea. Cred ca, prin experienta pe care am acumulat-o, pot aduce un puls valoare in Parlamentul Romaniei. intreaga mea activitate, dupa ce am terminat facultatea si mi-am inceput afacerile, s-a bazat pe fonduri europene. Am reusit sa accesez proiecte in valoare de 12 milioane de euro si am vazut unde sunt punctele slabe ale Romaniei in accesarea acestor fonduri. Am priceperea si dorinta de a indrepta aceste lucruri. Dorinta mea este sa fiu pe zi ce trece un om mai bun si mai pregatit”, a completat Alexandru Popa.

La capitolul timp liber, Alexandru Popa se declara un iubitor al fotbalului, sport pe care il practica de la varsta de 9-10, jucand si in prezent in echipa comunei, Viitorul Ciresu, aflata in Liga a V-a.

Comentarii