stiri Braila – debraila.ro

Marius Negoita. 5 morti = 2 ani si 10 luni | REVOLTA si DURERE: „Daca tot l-ati eliberat, sa ii transmiteti ca ne vrem mamele inapoi!”

Cinci persoane care asteptau autobuzul in statia de pe Soseaua Ramnicu-Sarat, la doi pasi de Biserica „Sf. Dimitrie cel Nou”, au fost ucise de Marius Negoita (foto). Barbatul se afla la volan atunci cand a intrat brusc pe contasens si a spulberat cele patru femei si un barbat, fara sa le mai lase nici cea mai mica sansa de supravietuire. Aproximativ 115 km/h arata vitezometrul atunci cand masina a ajuns pe trotuar. Procurorii au sustinut ca Negoita putea evita tragedia, insa nu a facut-o.

Atunci, in dimineata zilei de 4 aprilie 2016, mai multi copii au ramas orfani. Familiile sotilor Nicoleta (37 de ani) si Florin Oprea (40 de ani), Nicoletei Pirlog (41 de ani), Mirelei Iosub (41 de ani) si Anisoarei Toader (52 de ani) au primit cumplita veste a pierderii celor dragi. Antoanela Lazar a scapat ca prin minune, fiind ranita la picior.

„A fost fractiune de secunda. M-am trezit ca nu mai era langa mine (n.r. Anisoara Toader)… M-am uitat dupa colega mea si am vazut o femeie rupta in doua. Nu era Anisoara fiindca nu avea parul alb, era mai tanara… Terminasem serviciul, ne duceam acasa…”, a povestit supravietuitoarea carnagiului la acel moment.

Acum, cand aproape se implinesc 3 ani de la momentul teribilului accident rutier, soferul ucigas se bucura de libertatea pe care a cerut-o si judecatorii i-au oferit-o. Pe 11 februarie, Marius Negoita a fost eliberat conditionat, informatie care a rascolit durerea inca vie a familiilor celor care si-au gasit sfarsitul in statia de autobuz.

Practic, barbatul a ispasit in spatele gratiilor mai putin de 3 ani de inchisoare: doi ani in puscarie (februarie 2017-februarie 2019) si aproape 10 luni in arest la domiciliu si arest preventiv (aprilie 2016-februarie 2017). Perioada petrecuta in arest la domiciliu si arest preventiv i-a fost redusa din pedepsa de 5 ani. 

Cronologia condamnarii

La 10 zile de la producerea accidentului rutier, procurorii l-au retinut pe Negoita, aflat pe patul de spital, acuzandu-l de ucidere din culpa.

Primul judecator de drepturi si libertati, de la Judecatoria Braila, a respins propunerea de arestare preventiva a barbatului, dispunand luarea masurii arestului la domiciliu. Totusi, in urma contestatiei depuse de Parchet, cel de-al doilea judecator de drepturi si libertati, de la Tribunalul Braila, l-a trimis in spatele gratiilor, in arest preventiv. 

Pe 28 noiembrie 2016, vine prima sentinta. Judecatoria Braila il condamna pe Marius Negoita la 5 ani de inchisoare. Atat autorul carnagiului de pe Ramnicu-Sarat, cat si familiile celor decedat au formulat apel, iar sentinta finala a venit pe 3 februarie 2017.

Curtea de Apel Galati a pastrat pedeapsa de 5 ani de inchisoare, insa a a modificat latura civila a sentintei, majorand cuantumul daunelor morale, care se ridica la aproximativ 800.000 de euro.

„Criminalul se plimba pe strazi!”

Stirea care anunta eliberarea lui Negoita a starnit un val urias de reactii si furie pe retelele de socializare. Mii de internauti au condamnat decizia instantei de a-l elibera conditionat pe barbat. Printre comentariile care au curs, majoritatea punand la indoiala modul in care se aplica legea, se gasesc si strigatele celor care si-au pierdut cele mai dragi fiinte pe 4 aprilie 2016.

„Daca tot l-ati eliberat, sa ii transmiteti ca ne vrem mamele inapoi! Ma doare foarte tare. Mama noastra este in pamant, iar acest criminal se plimba pe strazile Brailei! Simtim lipsa mamei…”, a scris Mihaela, fiica Nicoletei Pirlog.

Dupa tragedia din statia de autobuz, tanara a trebuit sa fie si mama pentru fratiorul minor.

O ruda a Anisoarei Toader a relatat pe retelele de socializare un episod trist, care s-a petrecut in urma cu doar doua saptamani: sotul femeii care a pierit in urma cu trei ani a murit.

„A murit cu numele ei pe buze. Ii doresc (n.r. lui Marius Negoita) sa traiasca in fiecare zi cosmarul trait de fiecare membru al familiilor pe care le-a distrus. El o sa-si vada copilul linistit, pe cand familiile isi plang si acum mortii. 5 ani de puscarie pentru 5 oameni ucisi si cu eliberare conditionata este un fel de batjocura la adresa victimelor. Ma mir ca nu l-au decorat”, a aratat sursa citata.

Comentarii