stiri Braila – debraila.ro

Mariana Batca, pe mana DNA | Fosta candidata la Primaria Braila si-a recunoscut faptele si s-a inteles cu procurorii: frauda cu fonduri europene!

Mariana Batca, care, ani la rand, a condus filiala Braila a Asociatiei „ProDemocratia”, a fost trimisa in judecata de procurorii anticoruptie pentru ca a schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia fondurilor europene. Este vorba despre bani pentru doua proiecte educationale ale asociatiei pe care o conducea.

In 2016, Batca a candidat la alegerile locale, inscriindu-se, din postura de candidat independent, in cursa pentru fotoliul de primar al municipiului. Atunci, ONG-ista a obtinut 2,4% dintre voturi.

Confruntata cu probele din dosar, Mariana Batca a recunoscut comiterea faptelor, a acceptat incadrarea juridica si a fost de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare, obtinand astfel reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa. Mai exact, daca Tribunalul Braila va admite acordul de recunoastere a vinovatiei, Batca va primi o pedeapsa de 1 an de inchisoare cu suspendarea executarii, cu un termen de supraveghere de 2 ani.

DNA sustine faptul ca, in perioada 2016-2017, in contextul derularii a doua contracte de finantare nerambursabila avand ca obiect implementarea programelor „The First Step in Education, The First Step in Volunteering!” si „No For Bulling&Drug, Yes for Life!”, Mariana Batca, in calitate de presedinte al ONG-ului „Pro Democratia” Braila, ar fi schimbat, fara respectarea dispozitiilor legale destinatia fondurilor primite, in valoare totala de 15.500 euro.

Banii respectivi ar fi fost folositi de fosta candidata la Primarie in scopul co-finantarii altor proiecte pe care asociatia le avea in derulare sau pentru achitarea unor remuneratii, impozite, plati catre diversi furnizori de utilitati – necesare intretinerii sediului „Pro Democratia”, care excedau obiectului contractelor din bani europeni.

Totodata, daca acordul de recunoastere va ramane in picioare, Batca nu mai are dreptul de a fi aleasa in autoritatile publice sau in orice alte functii publice timp de un an de la ramanerea definitiva a sentintei.

Comentarii