stiri Braila – debraila.ro

Magazinul „Legalizeit” a fost INCHIS | „Am fost vizitati in sincron de DIICOT, OPC, ANAF, Pompieri, ITM, Politia Locala. Daca este nevoie vom merge si la Curtea Europeana”

Magazinul „Legalizeit” din Bariera Calarasilor, care in documente apare drept „magazin alimentar”, a ramas fara autorizatie de functionare, la doar o zi dupa ce a fost inaugurat. Se pare ca motivul este legat de incalcarea unor prevederi dintr-o hotararea foarte veche a Consiliului Local Municipal.

Potrivit hotararii respective, care a fost adoptata in 2010, pe teritoriul municipiului Braila, „sunt interzise afise care prin continutul lor genereaza ideea de magazine de etnobotanice, spice shop-uri, weed shop-uri si care sugereaza sau stimuleaza consumul de produse stupefiante, psihedelice sau psihotrope”.

O situatie similara s-a petrecut si in orasele Cluj-Napoca si Brasov, unde, in cursul anului trecut, magazinele care functionau sub franciza „Legalizeit” au fost inchise de catre Oficiul pentru Protectia Consumatorului.

„Vreau sa eliminam posibilitatea faptului ca, la nivel psihologic, un tanar sa fie afectat de aceste magazine. Atunci cand vede că poate consuma ceva cu cannabis, chiar daca nu este cannabis – este primul pas de a trece la consum de droguri efectiv. Mai mult decat atat, asa cum zice legislatia europeana, nici in titulatura comerciala a unor produse nu poate fi folosita denumirea de droguri si de substante halucinogene”, spunea, la acel moment, un oficial din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului.

Ce spune magazinul?

Pe retelele de socializare, „Legalizeit Braila” sustine ca este vorba despre „un abuz rusinos”, amenintand autoritatile locale cu judecata.

„Cel mai frumos magazin din tara, Legalizeit Braila, a fost inchis la o zi de la deschidere de catre autoritati fara nici un motiv intemeiat. Asa cum ne-am obisnuit am fost vizitati in sincron de DIICOT, OPC, ANAF, Pompieri, ITM, Politia Locala etc. trimisi cel mai probabil de Primarie altfel nu ne explicam cum au venit toti impreuna. Domnule primar, nu credeti ca pompierii au alta treaba mai importanta de facut? Ambulantele mai lipseau ca in rest au venit toti. DIICOT in loc sa se ocupe de infractiuni este obligat sa recolteze biscuiti si sa le trimita la analize tot pe banii nostri. Iar noi si voi platim taxe care se irosesc pe astfel de actiuni de intimidare”, arata sursa citata.

Reprezentantii magazinului mai mentioneaza faptul ca ar fi fost amendati chiar inainte de a deschide locatia din Bariera Calarasilor:

„Se pare ca Primaria Braila ne-a pus gand rau si vrea sa ne dea afara din oras motiv pentru care ii vom actiona in judecata chiar maine pentru acest abuz rusinos. Daca nici la al 10-lea magazin nu au inteles ca nu pot sa ne inchida asa pur si simplu fara consecinte vom face un exemplu din ei si le vom cere daune pentru fiecare zi in care vom sta inchisi, daca este nevoie vom merge si la Curtea Europeana. Chiar inainte cu o saptamana sa deschidem magazinul am inceput sa avem controale si chiar am primit amenda cu toate ca nu aveam nici un produs in magazin si nu incepusem activitatea. Cei care au venit in control au fost mai mult decat cumsecade dar se pare ca nu au avut de ales, probabil sa tem si ei sa isi piarda locul de munca daca nu respecta ordinele abuzive.”
Comentarii