stiri Braila – debraila.ro

Judecatorul care l-a eliberat pe soferul ucigas: „Pedeapsa este SUFICIENTA pentru reeducare” | Procurorul, cot la cot cu Negoita: a cerut ADMITEREA cererii de eliberare conditionata

Marius Negoita, braileanul care, pe 4 aprilie 2016, a ucis cinci persoane, spulberandu-le cu masina in timp ce asteptau intr-o statie de autobuz de pe Soseaua Ramnicu-Sarat, a fost eliberat conditionat intrucat judecatorul a ajuns la concluzia ca „a dat dovezi de indreptare”. Totodata, instanta a mai retinut si faptul ca barbatul a avut „un comportament corespunzator fata de normele mediului penitenciar in perioada executarii pedepsei”.

In urma cu o luna de zile, pe 11 februarie, Negoita a participat, prin videoconferinta, la sedinta care i-a decis viitorul, la Sectia Penala a Judecatoriei Braila. Atunci, individul a cerut eliberarea conditionata, pe care, surprinzator sau nu, procurorul prezent in sala de judecata, ca reprezentant al Ministerului Public, a sustinut-o.

Marius Negoita a anuntat judecatorul ca are o promisiune de angajare dupa ce va iesi pe poarta penitenciarului, in timp ce avocatul sau a vorbit despre indeplinirea conditiilor prevazute de lege, aducand in discutie inclusiv argumentul ca individul se afla la primul contact cu legea penala, nefiind recidivist.

„Analizand actele dosarului, instanta retine urmatoarea situatie de fapt: Din procesul-verbal al comisiei din cadrul Penitenciarului Braila, rezulta ca petentul condamnat a executat fractia de pedeapsă necesara pentru a fi liberat conditionat. Astfel, pentru a fi propozabil in vederea liberarii conditionate trebuia sa execute un numar de 1217 zile. De la data de 21.04.2016 pana la 04.02.2019 a executat efectiv un numar de 1020 zile, 192 zile conform Legii 169/2017, 0 zile ca urmare a muncii prestate, in total zile castigate si executate 1219. (…) Din caracterizarea intocmita de Penitenciarul Braila rezulta căa in perioada executarii depsei, persoana-condamnata se afla la prima analiza in Comisia de propuneri pentru liberarea conditionata. Nerecidivist, fara antecedente penale, se afla in regim semideschis si executa o pedeapsa de 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de ucidere din culpa. A declarat ca a absolvit 11 clase, calificarea profesionala-electrician auto. Pe parcursul executarii pedepsei: nu a fost sanctionat disciplinar, a fost recompensat de 4 ori cu suplimentarea drepturilor la pachet si vizita; a participat la activitati si programe educationale; nu a fost inclus in activitati lucrative, nu a avut zile castig; a acumulat 208 credite”, se arata in motivarea hotararii de eliberare conditionata.

Totodata, judecatorul mai noteaza „ca in cauza sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 100 Cod penal, atat cu privire la fractia de pedeapsa executata cat si cu privire la comportamentul de la locul de detinere, condamnatul dand dovezi de indreptare”.

La finalul sentintei prin care s-a dispus punerea in libertate a lui Negoita, instanta apreciaza ca „perioada din pedeapsa executata de catre condamnat este suficienta pentru reeducarea sa, scopul pedepsei fiind indeplinit”.

Sentinta putea fi contestata in termen de 3 zile, insa, dupa cum am mentionat, procurorul prezent in sala de judecata a facut front comun cu soferul ucigas si a cerut admiterea cererii de eliberare conditionata.

Comentarii