stiri Braila – debraila.ro

IMAGINI ȘOCANTE | TEROARE în comuna Traian. Animale sfârtecate și oameni atacați de câini fără stăpân | Primarul: „Sunt doi câini normali și unul mai micuț, nu o haită!” | Localnici: „Sunt ulițele pline de câini!” / „Și mie mi-au mușcat băiatul câinii de la farmacie! Nu aude și nu vede nimeni”

Teroare, în sensul cel mai propriu al cuvântului, în satul Traian din comuna cu același nume. De aproximativ două luni de zile, o haită de câini fără stăpân ucide, în atacuri nocturne, animalele din gospodării. Mai mult decât atât, patrupezii au atacat inclusiv copii, împânzind localitatea.

După ce, în ultimele două săptămâni am primit nenumărate mesaje care reclamau situația gravă din Traian, am cerut un punct de vedere din partea Poliției, dar și a autorităților locale. Oamenii legii ne-au confirmat faptul că au fost sesizați cu privire la uciderea de către câini a peste 23 de oi, iar primarul Nicușor Abăseacă recunoaște dimensiunea pericolului, însă susține că este vorba despre „doi câini normali și unul mai micuț”.

„Am vorbit peste tot, și la Primărie, și la Poliție, dar nimic. S-a vorbit și cu primarul, și cu viceprimarul. Nimeni nu vrea să ia măsuri. Au spus că nu au ce să le facă! Poliția a venit, a făcut poze și atât! Mulți oameni nu au sesizat la Poliție, așa a început primul mesaj trimis de un localnic din Traian.

Câinii ar fi rupt gardurile pentru a intra în curți, lăsând în urmă imagini înfiorătoare: ovine sfârtecate sau în agonie, cu răni care fac vizibile organele interne. Nici păsările domestice nu au scăpat de atacuri.

După cum susțin mai mulți localnici, câinii reprezintă un pericol și pentru oameni, care, la rândul lor, au fost atacați, inclusiv copii. 

„Și mie mi-au mușcat băiatul câinii de la farmacie, dar nu vede și nu aude nimeni. Asta-i România!” / „Până nu-i prinde, așa o să ne chinuim, să stăm noaptea la pază.” / „E jale cu câinii!” / „Și la mine au fost, dar norocul a fost că am ieșit la timp!” / „Pe strada Stadionului nu poți merge la magazin pe jos fără să fii atacat!” / „Sunt ulițele pline de câini!” / „Lasă oamenii fără animale și nimeni nu mișcă un deget!”, sunt doar o parte dintre mărturiile mai multor persoane din Traian.

Pe lângă localnici, și Poliția a adus situația la cunoștința conducerii Primăriei Traian, punând în vedere faptul că patrupezii trebuie ridicați și plasați în adăpost. Potrivit legislației în domeniu, consiliile locale au obligația de a gestiona câinii fără stăpân – un lucru, practic, inexistent în mediul rural.

Primarul: “Nimeni nu se bagă să omoare câini. Faci pușcărie!”

De cealaltă parte, primarul comunei Traian, social-democratul Nicușor Abăseacă, afirmă că problema maidanezilor din localitate se reduce la „doi câini normali și unul mai micuț”, arătând însă că a găsit o soluție, respectiv încheierea unui protocol cu Primăria Brăila, care are un serviciu de ecarisaj.

„Sunt doi câini, nu e o haită mai mare. Sunt doi câini care tot umblă prin sat, pe la curțile oamenilor. Deja fac un protocol cu Primăria Brăila ca să vină și să îi prindă, să îi tranchilizeze cumva și să îi ducem la un adăpost. Sunt doi câini și mai este unul mai micuț! Nu sunt de talie mare, sunt câini normali. Nu este adevărat că au atacat și oameni. Niciun om! Câinii umblă numai noaptea… Unde găsesc liber și nu-s oameni de pază, intră în curți”, ne-a declarat edilul. 

Abăseacă susține că „de-o săptămână” se depun eforturi pentru a fi găsită o rezolvare în cazul maidanezilor care au ucis animalele din gospodării, subliniind faptul că trebuie realizat un protocol și pentru plasarea câinilor în adăpost atunci când vor fi capturați.

„Am vrut să îi prindem, nu să îi omorâm, ci să-i ducem undeva, dar nu poți să îi prinzi. Am făcut pândă, noapte de noapte. Ce naiba! M-am săturat eu de cât… Nimeni nu se bagă să omoare câini. Faci pușcărie! Ieri-alaltăieri făceam pândă, stăteam să îi prindem și ne-am trezit cu Poliția la spatele nostru. Nu ai voie! E mai bine ca pe un om… Azi (n.r. 14 februarie), acum, fac protocolul, imediat. Ieri am avut cu toții ședință, cu DSV. Am trimis adresa, azi-dimineață, la prima oră, și aștept să vină din minut în minut protocolul de la Brăila”, a conchis primarul din Traian.

Totodată, Nicușor Abăseacă a mărturisit că, în calitate de primar, nu s-a mai confruntat cu o astfel de problemă până în prezent.

Comentarii