stiri Braila – debraila.ro

FOTO | Descoperirea de la Surdila-Greci | MANUSCRIS gasit in interiorul monumentului din fata Primariei | CE SCRIE in document din 1924

Este vorba despre actul comemorativ al monumentului care cinsteste memoria eroilor cazuti in Razboiul de Independenta si in Primul Razboi Mondial, amplasat in fata Primariei din comuna Surdila-Greci.

Descoperirea a fost facuta in timpul actiunii de reabilitare a monumentului care infatiseaza un vultur cu aripile larg deschise, asezat pe o coloana unde, in basorelief, se gasesc sculptate stema Regatului Romaniei si un soldat.

Manuscrisul dateaza din 1 iunie 1924, „anul de glorioasa domnie a M.S. Regelui Ferdinand I si M.S. Regina Maria ai Romaniei intregite”, atunci cand a fost amplasat monumentul aflat acum intr-o stare deplorabila. De exemplu, aripile vulturului nu mai exista.

Documentul a fost gasit in coloana monumentului, reconditionata chiar in localitate, vulturul, piesa de rezistenta a monumentului, fiind restaurat la Bucuresti.

Potrivit manuscrisului, monumentul a fost ridicat „din donatia satenilor comunei Surdila-Greci si obolul public romanesc (n.r. ajutor din partea statului), in memoria eroilor din comuna Surdila-Greci, morti in rasboiul 1916-1919 pentru unirea tuturor Romanilor dintre Nistru-Tisa-Dunarea si Marea Neagra”.

Totodata, din actul comemorativ reiese ca pe 1 iunie 1924 in fruntea comunei se afla primarul Alex. Manolache, iar Radu Stanciu era preot paroh.

Primarul comunei, liberalul Ionel Meirosu, a declarat pentru DEBRAILA.ro ca ia in calcul trei variante in ceea ce priveste viitorul manuscrisului.

„O sa am o discutie cu ai mei colegi din Primarie, cu cei din Consiliul local si poate cu cineva de la Directia de Cultura, iar astfel vom gasi solutia cea mai potrivita. Fie vom lasa documentul acolo unde l-am gasit, in interiorul monumentului, fie vom incastra o copie si vom expune originalul in Primarie, fie il vom dona Muzeului Brailei. Vom analiza. Cu emotie, am citit in mare graba cele cateva randuri ale acestui izvor. Greu de explicat in cuvinte ce sentimente m-au incercat. Poate nu inseamna mare lucru pentru altii, dar pentru noi, comunitatea Surdila Greci, inseamnă enorm”, a precizat Meirosu.

Edilul a mai adaugat faptul ca restaurarea monumentului este pe final, sperand sa il poata reloca in parculetul recent amenajat in fata Primariei chiar pe 1 decembrie, de Ziua Nationala.

„La sfarsitul acestei saptamani vom afla daca ne incadram sau nu pentru 1 decembrie. Oricum, il vom muta anul acesta”, a conchis sursa citata.

Comentarii