stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Un polițist brăilean a cerut 10.000 lei pentru AMENINȚĂRILE primite în timpul serviciului | Judecător: „Profesia presupune şi ASUMAREA UNOR RISCURI!” | Instanța l-a condamnat pe agresor și a respins cererea polițistului: „Ultrajul, ca infracţiune, apără prestigiul unei instituţii şi nu al unei persoane”

Alin CRISTEA

Un agent de la Postul de Poliție Comunal Movila Miresii a cerut în instanță acordarea de daune morale, în calitate de persoană vătămată într-un dosar de ultraj. Potrivit informațiilor obținute în exclusivitate de DEBRAILA.ro, Robert Antonio Turosu, care a fost amenințat cu moartea în timpul serviciului, s-a constituit parte civilă cu suma de 10.000 de lei, arătând că i-a fost prejudiciată imaginea.

Judecătoria Brăila l-a condamnat, în urmă cu o săptămână, pe individul care l-a amenințat pe omul legii la 1 an de închisoare cu executare pentru ultraj, însă a respins solicitarea de daune morale venită din partea lui Turosu. DEBRAILA.ro  prezintă motivarea magistratului.

Poliţist: „Ne-am retras deoarece nu mai aveam situaţia sub control”

În urmă cu aproximativ doi ani, polițistul a fost amenințat cu moartea de către un individ pe care a încercat de mai multe ori să îl imobilizeze, însă fără a reuși acest lucru. În fața anchetatorilor, agentul Turosu a relatat firul evenimentelor, arătând că „i s-a creat o stare de temere în urma ameninţărilor proferate de inculpat întrucât este un individ foarte periculos, extrem de violent, are antecedente penale şi a fost, inclusiv, condamnat pentru ultraj”.

Polițistul, care mai era însoțit de un agent-femeie, a povestit că a ridicat două baionete din mașina condusă de bărbatul recalcitrant, moment în care acesta s-a apropiat de autospecială, încercând să le recupereze. Individul a devenit foarte agitat, i-a înjurat pe oamenii legii și a fost imposibil de imobilizat, deși a fost folosit inclusiv spray-ul cu substanță iritant-lacrimogenă, pulverizându-se un jet în direcția fetei.

Bărbatul violent a reușit să se elibereze din procedura de imobilizare, i-a strigat polițistului că îl va omorî și a început să arunce cu pietre de la depărtare.

„Cât timp alergam către autospecială, inculpatul continua să arunce cu pietre după mine. Pe tot timpul cât mă retrăgeam în alergare, nu am încetat să mă şi feresc de pietrele aruncate astfel că nu am fost lovit de nicio piatră, deşi au trecut razant pe lângă mine, în special în zona picioarelor. Am luat decizia de a ne retrage deoarece eram depăşiţi ca forţă şi nu mai aveam situaţia sub control”, a declarat omul legii la audieri.

Trebuie precizat și faptul că polițista care îl însoțea pe Robert Antonio Turosu le-a relatat anchetatorilor că nu l-a auzit pe individ în timp ce îl amenința cu moartea pe colegul său și nici nu a văzut atacul cu pietre. Polițista a afirmat că „era preocupată și atentă” la un alt bărbat aflat în mașina condusă de agresor, martor în dosar.

Judecător: „Ultrajul, ca infracţiune contra autorităţii, apără prestigiul unei instituţii şi nu al unei persoane”

Magistratul de la Judecătoria Brăila l-a condamnat pe individul violent la 1 an de închisoare cu executare pentru ultraj, arătând că „acțiunea inculpatului care a procedat la amenințarea cu moartea a polițistului denotă o atitudine sfidătoare la adresa autorității”.

Mai mult decât atât, instanța a reținut că teama polițistului a fost justificată de faptul că bărbatul era băut, avea o atitudine violentă în limbaj și era cunoscut ca recidivist.

„Inculpatul a mai fost condamnat pentru ultraj, aspect de natură să determine un oarecare sentiment de teamă în rândul poliţiştilor, mai ales că sunt poliţişti tineri şi la început de carieră. Este foarte posibil ca acest din urmă aspect să fi fost avut în vedere şi de către inculpat, în adoptarea unei atitudini total necorespunzătoare faţă de cei doi reprezentaţi ai forţelor de ordine de la nivelul comunei”, a mai notat judecătorul.

Totuși, instanța nu a fost de acord cu solicitarea polițistului de a primi daune morale în valoare de 10.000 de lei reprezentând repararea prejudiciului de imagine suferit ca urmare a amenințărilor cu moartea primite în timpul intervenției.

„Instanţa nu consideră că polițistului i-a fost produs vreun prejudiciu de imagine prin ameninţarile aduse de către inculpat. Modul de desfăşurare al evenimentelor nu a generat o acţiune de amploare care să afecteze imaginea poliţistului în cadrul comunităţii. Infracţiunea de ultraj, ca infracţiune complexă, care are ca obiect juridic principal relaţiile sociale referitoare la respectul datorat autorităţii de stat şi în secundar relaţiile sociale, libertatea psihică, integritatea corporală şi sănătatea unei persoane. În primul rând, ultrajul, ca infracţiune contra autorităţii, apără prestigiul unei instituţii şi nu al unei persoane. (…) Nu trebuie omis faptul că profesia de poliţist presupune şi asumarea unor riscuri, activitatea lucrătorilor din sistemul de ordine publică şi siguranţă naţională desfăşurându-se cu preponderenţă în zona persoanelor din medii infracţionale”, a concluzionat judecătorul, potrivit informaţiilor obtinute în exclusivitate de DEBRAILA.ro.

Comentarii