stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | SENTINTA braileanului care si-a spulberat rivalul cu masina: 3 ANI pentru TENTATIVA DE OMOR | Cum a motivat instanta: circumstanta atenuanta a provocarii – victima l-a injunghiat pe fratele sau; inculpatul a recunoscut savarsirea faptei

Pe 28 aprilie, Tribunalul Braila a pronuntat prima sentinta in dosarul braileanului care l-a lovit intentionat cu masina pe cel care i-a injunghiat fratele. Momentul a fost surprins de camerele de supraveghere, iar imaginile au devenit virale pe retelele de socializare.

Judecatorii l-au condamnat pe Mihaita Mavroian la 3 ani de inchisoare cu executare pentru tentativa de omor, insa sentinta finala apartine Curtii de Apel Galati.

In acelasi dosar a fost trimis in judecata si tanarul lovit cu masina, fiind acuzat de lovire sau alte violente, insa, in timpul judecatii, cel pe care l-a injunghiat – respectiv fratele soferului, si-a retras plangerea.

DEBRAILA.ro va prezinta in exclusivitate MOTIVELE pentru care barbatul de 37 de ani a primit aceasta pedeapsa

Pe 15 septembrie 2021, Mavroian s-a urcat la volanul masinii personale si a pornit in goana spre casa unui tanar care, cu mai putin de o ora in urma, ii injunghiase fratele. Pe strada Cazasu din cartierul Lacu-Dulce, barbatul l-a observat, pe marginea carosabilului, chiar pe cel pe care il cauta, moment in care a accelerat pana la viteza de 79 km/h, a virat intentionat dreapta si l-a lovit in plin.

Ca prin minune, victima a scapat cu un traumatism craniocerebral, contuzii si numeroase excoriatii, fara a ii fi pusa viata in primejdie. Totusi, anchetatorii sustin faptul ca soferul a avut clar intentia de a ucide!

„Se observa ca inculpatul este agitat si apropiindu-se de persoana vatamata ii adreseaza expresii triviale, spunandu-i pe un ton raspicat: „Ai murit, Beloiule? Ai murit? (folosind din nou expresii triviale) Esti smecher?”, dupa care se deplaseaza vis a vis de locul comiterii faptei. Inculpatul are o stare recalcitranta fata de persoana vatamata si desi o vede cazuta inconstienta la sol nu ia nicio masura in vederea acordarii primului ajutor si nici nu apeleaza organele de specialitate pentru a interveni”, a notat instanta.

In fata judecatorului, Mihaita Mavroian a recunoscut savarsirea faptei. Mai mult decat atat, instanta a schimbat incadrarea juridica, stabilind faptul ca injunghierea de catre victima a fratelui inculpatului a fost de natura sa ii cauzeze celui din urma o stare de puternica tulburare sau emotie, astfel incat sa nu fie in stare sa se abtina de la o riposta prin savarsirea unei infractiuni.

Potrivit informatiilor obtinute in exclusivitate de DEBRAILA.ro, Tribunalul Braila a tinut cont de mai multe aspecte atunci cand a stabilit pedeapsa de 3 ani de inchisoare.

Mai exact, tentativa de omor se pedepseste cu inchisoare de la 5 la 10 ani, insa pentru ca inculpatului i s-a retinut circumstanta atenuanta legala a provocarii, instanta a redus limitele pedepsei cu o treime, iar apoi cu inca o treime pentru ca inculpatul a solicitat aplicarea procedurii simplificate a recunoasterii invinuirii. 

„Instanta apreciaza ca pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru fapta savarsita este necesara si utila in scopul educarii inculpatului si prevenirii savarsirii altor infractiuni. Instanta apreciaza ca pentru atingerea scopului prevazut de lege, singura modalitate de executare a acesteia este privarea de libertate. (…) Intentia inculpatului a fost de a ucide, si numai datorita intamplarii rezultatul letal nu s-a produs”, a motivat instanta.

Mihaita Mavroian se afla in arest preventiv din septembrie 2021, perioada care ii va fi dedusa din pedeapsa care ramane definitiva.

Comentarii