stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Paznic prins rupt de beat la poarta LPS, in continuare la serviciu | Directorul: „I s-a mai pus in vedere sa nu bea! O sa facem o comisie…” | „Aici sunt si fetite la scoala si nu stii ce-i trece prin cap unui asa om. Sa ajungem acolo?” – mama unei eleve

Dupa o saptamana de la momentul in care a fost prins baut in timpul serviciului, un paznic, angajat al Liceului cu Program Sportiv, se ocupa in continuare de protectia unitatii de invatamant si siguranta elevilor si cadrelor didactice. Directorul liceului recunoaste cu nonsalanta faptul ca i s-a pus de mai multe ori in vedere individului sa nu mai consume alcool cat timp este la munca.

Paznicul, in varsta de 50 de ani, a inverzit fiola in seara zilei de 18 septembrie, in jurul orei 22:00, cand politistii l-au gasit la munca, la poarta LPS, de abia tinandu-se pe picioare. Rezultatul a aratat o imbibatie alcoolica de 1,01 mg/l alcool pur in aerul expirat, motiv pentru care oamenii legii l-au amendat pe barbatul cu 300 de lei, maximum prevazut de Legea privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protectia persoanelor.

Mai multi parinti ai unor elevi de la LPS, liceul in care functioneaza si un internat, ne-au semnalat faptul ca paznicul care se credea la carciuma nu poarta uniforma, echipament de protectie sau insemne distinctive, asa cum cere legislatia in domeniu. Nici in cazul colegilor sai lucrurile nu stau altfel. Situatia este confirmata si de Alin Oprea, directorul unitatii de invatamant.

„Ei (n.r. paznicii) au primit salopete. Stim ca… Am avut discutii… Ca stateau in papuci sau pantaloni scurti… am trecut de momentul verii. Ei trebuie sa fie imbracati corespunzator. Discutii legate de faptul ca el bea la munca au mai fost, i s-a mai pus in vedere… verbal”, a precizat Oprea.

Cat despre faptul ca paznicul care trebuie sa opreasca orice persoana neautorizata sa intre in incinta liceului era baut manga, directorul LPS promite ca o comisie de disciplina va analiza cazul. Mai mult decat atat, Alin Oprea paseaza cartoful fierbinte in curtea Politiei, afirmand ca asteapta „finalizarea anchetei”.

„Stiu ca a fost amendat. Da, el lucreaza si acum aici. Dupa ce isi fac ei (n.r. politistii) treaba… astept sa finalizeze ancheta. Da, stiu ca l-au amendat, dar am inteles ca daca mai savarseste o astfel de abatere… ei verifica istoricul lui… si atunci ii suspenda licenta de paza. Da, eu inteleg ca s-a incheiat treaba Politiei… vom vedea. Aveti perfecta dreptate. Aici sunt si copii, da, abaterea este foarte grava. O sa luam masuri cu privire la paznic… omul este in vizor”, a conchis sursa citata.

Am cerut si punctul de vedere al Politiei, care ne-a comunicat faptul ca prevederea din lege cu privire la faptul ca savarsirea unei a doua abateri intr-o anumita perioada duce la suspendarea atestatului de paza „nu impiedica luarea de catre conducerea liceului a oricaror masuri administrative”.

De cealalta parte, conducerea Inspectoratului Scolar Judetean condamna ferm faptul ca paznicul unui liceu a fost prins baut in timpul serviciului si cere unitatii de invatamant sa ia masuri dure.

„Este regretabil si de condamnat. In mod clar, trebuie aplicata o sanctiune si angajatorul, in speta liceul, trebuie sa rezolve rapid subiectul. O persoana care s-a comportat astfel, in opinia mea, nu poate sa-si mai desfasoare activitatea, tinand cont ca munceste in folosul elevilor si are un anumit rol. In LPS sunt copii si pe timpul noptii, in internat”, a mentionat inspectorul scolar general Viorel Botea.

Mama unui eleve de clasa a VIII-a, care ne-a semnalat situatia, ne-a povestit ca l-a vazut pe paznic intr-o stare avansata de ebrietate chiar si in timpul zilei. Totodata, barbatul ar fi reactionat agresiv atunci cand i s-a atras atentia cu privire la faptul ca „duhneste a bautura”.

„Eu l-am vazut cand de abia se tinea pe picioare… intra in cabina aia. I-am strigat ca duhneste a bautura si a injurat. Ce sa-i zici? Cand toti stiu ca omul asta bea. Aici sunt si fetite la scoala si nu stii ce ii trece prin cap unui asa om. Trebuie sa ajungem acolo, sa se intample nenorociri ca-n alte parti? Dupa ce l-a amendat Politia, s-a laudat ca el plateste 150 de lei si scapa. Sincer, nu e normal. Eu cred ca de a doua zi nu mai avea ce cauta acolo… sa intre in legatura cu elevi… dar asta e”, a marturisit femeia.

Conform procedurii invocate de directorul LPS, o comisie de disciplina va investiga cazul, iar apoi Consiliul de Administratie al unitatii de invatamnt va stabili ce sanctiune merita paznicul.

Comentarii