stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Judecătorii care AU BLOCAT eliberarea interlopului Corbu și au desființat sentința unui alt judecător: „Timpul petrecut în detenție NU ESTE SUFICIENT pentru ca acesta să se integreze în societate. Mai este cercetat ÎN TREI CAUZE și a fost sancționat disciplinar pentru automutilare”

Stănel Corbu, liderul grupării din Lacu-Dulce, a fost la un pas de a ieși din închisoare, însă doi judecători de la Tribunalul Brăila au desființat, în urmă cu o lună de zile, sentința prin care un alt magistrat a admis cererea de eliberare condiționată a interlopului.

Inițial, Judecătoria Brăila a fost de acord ca Stanel Corbu să fie pus în libertate, arătând că „perioada din pedeapsa executată este suficientă pentru reeducarea sa, scopul pedepsei fiind îndeplinit” – dar procurorii au depus contestație, iar completul de la Tribunalul Brăila a admis-o.

Corbu se află în spatele gratiilor – unde ispășește o pedeapsă de 3 ani și 4 luni pentru tentativă de omor, însă mai este vizat de alte trei dosare penale.

DEBRAILA.ro vă prezintă în exclusivitate motivarea completului de soluționare a contestației:

Completul de la Tribunalul Brăila a subliniat faptul că „liberarea condiționată reprezintă o vocație și nu un drept al persoane private de libertate de a fi liberată din penitenciar înainte de executarea integrală a pedepsei”.

Mai mult decât atât, judecătorii au creionat și portretul lui Corbu, care declarase în fața primei instanțe că nu a avut abateri de la normele de convieţuire socială și și-a câştigat existenţa prin muncă.

„Simpla executare a fracţiunii de pedeapsă nu este suficientă şi nu creează în favoarea condamnatului dreptul de a fi liberat condiţionat, ci doar o vocaţie în acest sens, fiind necesar a se verifica întrunirea şi a celorlalte condiţii. (…) Instanța de fond trebuie să aibă în vedere posibilitatea efectivă de reintegrare socială a persoanei condamnate. (…) Persoana condamnată se află la prima analiză, are antecedente penale pentru infracțiuni săvârșite în străinătate, fără a fi recidivist și mai este cercetat în trei cauze, iar pe durata executării pedepsei a primit o sancţiune disciplinară pentru automutilare, a fost recompensat de 8 ori şi nu a desfăşurat activităţi lucrative (…)”, a motivat completul de la Tribunal.

Astfel, pe baza acestor argumente, instanța care a analizat contestația procurorilor a reținut faptul că „timpul petrecut de persoana condamnată în detenție nu este suficient pentru ca acesta să-și formeze o atitudine corectă față de valorile sociale și să se integreze în societate”.

În cele din urmă, Tribunalul a desființat sentința prin care a fost admisă cererea de eliberare condiționată a lui Stanel Corbu: „În mod greșit, instanţa de fond a stabilit că deţinutul îndeplineste cumulativ condițiile prevăzute de art. 100 Cod Penal și a dispus liberarea sa condiționată”.

 

Exclusiv | Judecătoria Brăila a decis că Stanel Corbu poate fi ELIBERAT din închisoare | Ce s-a întamplat în sala de judecată? | Avocat: „Și-a câștigat existența prin muncă” / Judecător: „Perioada executată este suficientă pentru reeducarea sa”

Comentarii