stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Judecătoria Brăila a decis că Stanel Corbu poate fi ELIBERAT din închisoare | Ce s-a întamplat în sala de judecată? | Avocat: „Și-a câștigat existența prin muncă” / Judecător: „Perioada executată este suficientă pentru reeducarea sa” | Parchetul se opune. Tribunalul are ultimul cuvânt

Stănel Corbu (foto), liderul grupării din Lacu-Dulce, este la un pas de a ieși din închisoare, unde ispășește o pedeapsă de 3 ani și 4 luni pentru tentativă de omor. Mai exact, Judecătoria Brăila a admis cererea de eliberare condiționată, însă Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a depus contestație. Astfel, decizia finală va fi luată de Tribunal, pe 9 august.

Trebuie precizat și faptul că penitenciarul nu a fost de acord ca liderul grupării din Lacu-Dulce să fie eliberat condiționat, comisia propunând o reanalizare a cererii peste trei luni. Motivul: faptul că acesta este cercetat sau trimis în judecată în alte dosare penale.

Pentru a putea cere eliberarea condiționată, Stanel Corbu trebuia să execute un număr de 811 zile. Până la 14 iunie, liderul grupării din Lacu-Dulce a executat 799 zile, la care s-au adăugat 30 de zile câștigate prin urmarea unor cursuri școlare.

DEBRAILA.ro vă prezintă în exclusivitate ce s-a întamplat în sala de judecată:

Avocatul lui Corbu a depus la instanță o promisiune de angajare și mai multe înscrisuri din care rezultă că Stanel Corbu și-a câștigat existența prin muncă, nu are cazier judiciar, iar până la vârsta de 54 de ani a muncit.

Totodată, avocatul a arătat că Stanel Corbu „nu a avut abateri de la normele de convieţuire socială, a avut câştigată existenţa prin muncă, are familie, copii, nepoţi, iar această amânare i-a fost dată pur şi simplu pentru că se află la prima analiză”, considerând că „instanţa poate manifestă clemenţă pentru a i se da posibilitatea de a reveni în sânul familiei”.

De cealaltă parte, procurorul de ședință a susținut în fața judecătorului că este necesară o amânare a eliberării condiționate pentru a verifica dacă Stanel Corbu își poate menține conduita pozitivă din prezent, raportat „la conduita extrem de gravă pentru care a fost condamnat, respectiv la infracţiunea de tentativă la omor”. Astfel, a cerut respingerea cererii și rediscutarea acesteia peste trei luni.

Potrivit documentelor de la penitenciar, Stanel Corbu a participat la activități și programe educaționale, de asistență socială și psihologică, nefiind sancționat disciplinar și primind recompense de 8 ori.

În cele din urmă, după ce a ascultat ambele părți, judecătorul a decis să admită cererea de eliberare condiționată, arătând, printre altele, că dosarele penale care îl vizează pe Stanel Corbu nu reprezintă antecedente penale pentru că nu există hotărâri definitive de condamnare.

„Prin urmare, apreciindu-se că perioada din pedeapsă executată de către condamnat este suficientă pentru reeducarea sa, scopul pedepsei fiind îndeplinit, instanţa va admite cererea de liberare condiţionată formulată de petentul condamnat”, a notat magistratul.

Tribunalul Brăila va judeca pe 9 august contestația depusă de procurori, urmând să ia decizia finală în acest caz.

Comentarii