stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Judecător, despre un bărbat UCIS cu multe lovituri de topor în cap: „ARE O VINĂ pentru că a fost omorât: a practicat bullying față de ucigaș!” | MOTIVAREA Tribunalului Brăila în cazul crimei între marinarii ucraineni: 6 ani și 9 luni pentru omor

Alin CRISTEA

DEBRAILA.ro a obținut în exclusivitate motivarea sentinței prin care un marinar ucrainean (foto) a fost condamnat la 6 ani și 9 luni de închisoare pentru că și-a ucis un coleg de navă, tot cetățean ucrainean, lovindu-l de mai multe ori cu un topor în cap.

Crima a avut loc la începutul acestui an, mai exact în noaptea de 9 spre 10 februarie, pe un vas staționat în zona de ancoraj a Portului Brăila. După ce a comis fapta, individul a fugit de la bord, fiind găsit de polițiști la câteva zile distanță, la Iași.

Ucraineanul acuzat de crimă are 32 de ani și a recunoscut în fața instanței că și-a ucis cu sânge rece conaționalul de 45 de ani. Astfel, acesta a fost judecat în procedura recunoașterii învinuirii.

Potrivit procurorului de caz, criminalul a luat un topor și a intrat în cabina victimei, în timp ce aceasta dormea, aplicandu-i „lovituri repetate cu partea ascuțită a toporului la nivelul capului și al brațului drept”.

„În continuare, întrucât victima încă mai mişca, i-a aplicat mai multe lovituri în partea dorsală cu o surubelniţă pe care a găsit-o în cabina victimei, pe masă. A aruncat cadavrul într-o deschizătură din podeaua cabinei victimei, împreună cu lenjeria care era plină de sânge”, a mai notat procurorul.

Se pare că între cei doi exista un conflict mai vechi, în sensul că victima îi reproșa mereu celui care i-a devenit călău faptul că ar ocupa în mod nemeritat postul de mecanic-șef al navei și că, astfel, obține venituri mai mari, deși este mai tânăr.

Mai mult decât atât, anchetatorii arată că un astfel de episod ar fi avut loc chiar înainte de crimă. Bărbatul de 32 de ani îi ceruse colegului sau „să înceteze să-l mai jignească şi să-l mai ameninţe şi să încerce să aibă împreună o relaţie civilizată”, însă cel din urmă „l-ar fi înjurat și a amenințat că dacă nu va plăti banii pe care îi solicită îl va omorî pe el și familia lui”.

Judecător: „Victima are o vină în comiterea faptei”

Se pare că aceste aspecte au contat pentru judecătorul de la Tribunalul Brăila, care a reținut în cazul ucigașului circumstanța atenuantă referitoare la „împrejurările legate de fapta comisă, care diminuează gravitatea infracțiunii sau periculozitatea infractorului”.

Mai exact, magistratul a notat, negru pe alb, conform documentului obținut de DEBRAILA.ro, „că prin conduita și atitudinea sa față de inculpat, prin faptul că a practicat bullying față de inculpat, victima are o vină în comiterea faptei”.

„Infracţiunea de omor este o infracţiune de o gravitate deosebită, atât prin prisma obiectului juridic lezat respectiv relaţiile sociale referitoare la dreptul persoanei la viaţă, cel mai important drept al omului, precum şi prin rezultatul socialmente periculos produs respectiv moartea unei persoane. Instanţa va avea în vedere şi împrejurările comiterii faptei, conduita și atitudinea părţîi vătămate faţă de inculpat. Din declarațiile date în calitate de martori de membrii echipajului, a rezultat faptul că în ultima vreme, între victima şi inculpat s-a iscat o stare conflictuală pornind de la faptul că victima îl hărțuia pe inculpat, îi adresa jigniri tot mai des şi făcea aprecieri cu privire la competenţele profesionale ale acestuia, spunându-i de multe ori că nu îşi merită postul de mecanic şi nici banii pe care îi câştigă”, a mai argumentat judecătorul. 

Pe lângă pedeapsa de 6 ani și 9 luni pentru omor, ucraineanul a fost obligat să plătească familiei celui pe care l-a ucis despăgubiri în valoare totală de 25.000 de euro. 

Comentarii