stiri Braila – debraila.ro

EXCLUSIV | De ce a fost ELIBERAT Dasaev? | Instanta: Greselile procurorului Ciutac „au zdruncinat soliditatea acuzatiilor” | „Procesul va avea o durata semnificativa – arestarea preventiva tinde sa capete caracterul unei executari anticipate a eventualei pedepse”

Alin CRISTEA

Instanta care l-a scos din spatele gratiilor pe Husein Daniel Gabriel, zis Dasaev, si l-a trimis in arest la domiciliu precizeaza negru pe alb ca greselile procurorului de caz, care au dus la anularea unor probe importante din dosar, au produs „o anume zdruncinare a soliditatii acuzatiilor aduse”Dasaev poate parasi imobilul in care locuieste doar pentru a se prezenta in fata organelor judiciare – atunci cand este chemat, avand, totodata, interdictia de a comunica direct sau indirect cu cei doi baschetbalisti americani pe care i-a injunghiat, cu alti inculpati din dosar si cu mai multi martori.

DEBRAILA.ro va prezinta in exclusivitate motivele pentru care, in urma cu mai putin de doua saptamani, Curtea de Apel Galati a revocat masura arestarii preventive in cazul lui Dasaev, acuzat de tentativa de omor, port ilegal de arma alba si tulburarea ordinii si linistii publice.

Curtea de Apel Galati:

Cum „a gresit” procurorul Ciutac?

Decizia care l-a scapat pe Dasaev de arestul preventiv a venit la mai putin de trei saptamani de la momentul in care tot Curtea de Apel Galati a subtiat serios dosarul, inlaturand aproximativ 160 de file, in principal declaratii ale martorilor. Astfel, probe importante au picat din cauza modului defectuos in care procurorul de caz si-a facut treaba.

Dosarul lui Dasaev poarta semnatura lui Mircea Ciutac (foto), procurorul care, in ultimii ani, a instrumentat cele mai rasunatoare dosare de crima ale Brailei. Intre timp, Ciutac a plecat insa la Macin, dupa ce a castigat concursul pentru fotoliul de prim-procuror al unitatii de parchet din orasul tulcean.

Greselile de incepator ale procurorului au fost exploatate cu iscusinta de avocatii lui Dasaev, instanta dispunand inlaturarea din materialul probator a declaratiilor date de aproximativ 80 de martori, suspecti si inculpati, dar si a altor probe cruciale: ordonanta procurorului privind examinarea fizica a persoanelor, concluzii ale raportului de constatare medico-legala pentru Dasaev si procese-verbale de transcriere a convorbirilor telefonice interceptate.

Curtea de Apel Galati a aratat ca declaratiile celor aproximativ 80 de martori, suspecti si inculpati au fost luate fara ca avocatii lui Husein Daniel Gabriel sa fie instiintati, lipsind dovada ca aparatorilor li s-a adus la cunostinta, „in termen util, data, ora si locul efectuarii actului procesual”.

Judecatorii au scos din dosar si concluziile Raportului de constatare medico-legala al Institutului National de Medicina Legala „Mina Minovici” pentru Dasaev, intrucat procurorul nu a prezentat dovada faptului ca acesta si-a dat consimtamantul sau s-a opus efectuarii expertizei medico-legale psihiatrice sau a examinarii sale fizice.

Tot procurorul Mircea Ciutac a uitat sa certifice pentru conformitate doua procese-verbale in care au fost redate convorbiri telefonice interceptate si inregistrate din dosar, astfel fiind anulate stenograme din patru file ale dosarului.

Comentarii