stiri Braila – debraila.ro

Exclusiv | Bunea Stancu. ADEVARUL din spatele SENTINTEI: va sta doar CATEVA LUNI in puscarie! | Nu ii vor mai fi confiscati bani si i s-a ridicat sechestrul pus pe imobile si terenuri

Gheorghe Bunea Stancu, fostul presedinte al Consiliului Judetean, a fost incarcerat, vineri, in Penitenciarul Galati, la scurt timp dupa ce Curtea de Apel Galati a pronuntat sentinta definitiva in dosarul „Sportul”. Fostul baron a primit o pedepasa mai mare decat in prima instanta – majorata cu 8 luni, fiind condamnat astfel la 3 ani si 8 luni de inchisoare pentru conflict de interese. 

In ciuda pedepsei consistente, surse judiciare au precizat pentru DEBRAILA.ro ca Gheorghe Bunea Stancu va sta in spatele gratiilor doar „cateva luni”.

Fostului sef al judetului i se vor aplica prevederile Codului Penal referitoare la contopirea pedepselor pentru infractiuni concurente, tinand cont ca infractiunea pentru care a primit pedeapsa de 3 ani si 8 luni a fost savarsita inainte de condamnare definitiva in dosarul „Mita la PSD” (n.r. aprilie 2015), care l-a trimis pentru 3 ani in inchisoare (n.r. pentru infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie ), din care a ispasit 1 an si 4 luni.

„E vorba de doua sau mai multe infractiuni care au fost savarsite de aceeasi persoana inainte de a fi condamnata pentru vreuna dintre ele. Daca persoana in cauza a executat integral sau partial pedeapsa aplicata prin hotararea anterioara, ceea ce s-a executat se scade din durata pedepsei aplicate pentru infractiunile concurente. Totodata, in cazul condamnatilor care au implinit varsta de 60 de ani se poate acorda liberarea conditionata dupa executarea efectiva a unei jumatati din durata pedepsei”, au explicat sursele citate.

In rejudecare, Curtea de Apel Galati a inlaturat din sentinta Tribunalului Vrancea confiscarea de la Gheorghea Bunea Stancu a sumei de 1.816.790 de lei si mentinerea masurii sechestrului asigurator instituita de DNA Galati asupra unor imobile si terenuri ale fostului baron. Mai exact, la bugetul statului nu va ajunge suma de aproximativ 390.000 de euro din averea lui Stancu, cum hotarase prima instanta, desi Consiliul Judetean s-a constituit parte civila.

Dupa perioada de carantina de la Penitenciarul Galati, Bunea Stancu va ajunge, cel mai probabil, la Penitenciarul Focsani, unde a executat si pedepasa din dosarul „Mita la PSD”. Oricum, pe rolul Tribunalului Vrancea se mai afla un dosar penal care il vizeaza pe fostul presedinte al Consiliului Judetean si la a carui termene Stancu trebuie sa se prezinte.

Trebuie precizat faptul ca pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, inca din 2016, se afla un proces civil care priveste chiar situatia din dosarul „Sportul”, unde reclamant este Agentia Nationala de Integritate. ANI cere anularea contractelor de asociere dintre Consiliul Judetean si Handbal Club „Dunarea”, respectiv CF Braila, solicitare admisa in prima instanta, la Tribunalul Bucuresti.

Parti in dosar sunt Gheorghe Bunea Stancu, Consiliul Judetean Braila, HC Dunarea si CF Braila.

La sfarsitul anului trecut, Curtea de Apel Bucuresti a dispus suspendarea procesului pana la solutionarea dosarului „Sportul”. Acum, dupa sentinta definitiva a Curtii de Apel Galati, procesul va fi reluat.

Ramane de vazut daca prejudiciul va mai putea fi recuperat de la Gheorghe Bunea Stancu.

Procurorii DNA au aratat faptul ca Gheorghe Bunea Stancu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean, a indeplinit, in perioada 28 martie 2006 – 08 martie 2012, „mai multe acte (intocmirea expunerilor de motive, sustinerea acestora si adoptarea hotararilor, precum si a contractelor de asociere dintre cele doua cluburi sportive si Consiliul Judetean) care au condus la obtinerea in mod direct a unui folos patrimonial pentru CF Braila si HC Dunarea, persoane juridice care au beneficiat de foloase necuvenite din bugetul Consiliului Judetean.

Astfel, banii publici au ajuns de la Consiliul Judetean, condus de Stancu, la CF Braila si HC Dunarea. Numai ca la cele doua cluburi sportive era actionar majoritar si, respectiv, membru fondator  societatea comerciala „Concivia”, controlata de Gheorghe Bunea Stancu prin intermediul unei alte firme, respectiv „Bursagrirom”.

Comentarii