stiri Braila – debraila.ro

DE CE a stat Bunea Stancu mai putin de 2 luni in inchisoare? | Legea recursului compensatoriu L-A AJUTAT pe fostul baron PSD | Penitenciar: „A fost staruitor in munca si disciplinat”

Pe 22 august, Gheorghe Bunea Stancu, fostul presedinte al Consiliului Judetean, a iesit pe portile Penitenciarului Galati, dupa doar 55 de zile de la incarcerare. Pe Bunea Stancu l-a ajutat inclusiv Legea recursului compensatoriu, adoptata in 2017 prin votul majoritatii parlamentare PSD-ALDE-UDMR.

Practic, fostul baron PSD a executat mai putin de doua luni de inchisoare din pedeapsa de 3 ani si 8 luni, condamnare pronuntata de Tribunalul Vrancea pentru conflict de interese.

Pe 17 august, Judecatoria Galati a hotarat ca Bunea Stancu indeplineste conditiile de liberare conditionata, decizie mentinuta si de Tribunalul Galati, care a respins contestatia Directiei Nationale Anticoruptie.

Ce spune Judecatoria Galati?

Pentru a putea fi eliberat conditionat, fostul presedinte al Consiliului Judetean trebuia sa execute o treime din pedeapsa de 3 ani si 8 luni, fapt care s-a intamplat. Mai mult decat atat, Penitenciarul Galati a instiintat Judecatoria Galati despre faptul ca Bunea Stancu a avut o comportare buna pe perioada detentiei, a fost staruitor in munca si disciplinat.

Fostul baron trebuia sa stea in spatele gratiilor minim 447 de zile, insa, in ciuda faptului ca, practic, „a locuit” mai putin de doua luni in celula, comisia de propuneri pentru punerea in libertate conditionata din cadrul Penitenciarului Galati si, ulterior, instanta au constatat ca a castigat si executat 703 zile.

Mai exact, lui Stancu i s-au adunat zilele petrecute in puscarie pentru dosarul „Mita la PSD” – respectiv 497, zilele obtinute in urma muncii prestate in penitenciar – respectiv 98, zilele executate in perioada 28 iunie 2019 – 9 iulie 2019 – respectiv 12, dar si 96 de zile considerate ca executate in baza Legii 169/2017, cunoscuta ca Legea recursului compensatoriu.

Totodata, instanta a tinut cont si de caracterizarea pe care Penitenciarul Galati i-a facut-o detinutului Gheorghe Bunea Stancu: „staruitor in munca si disciplinat, nu a fost sanctionat disciplinar, a castigat zile prin munca, comportament constant pozitiv, cu participare la activitati lucrative si educative”.

Fostului sef al judetului i s-au aplicat prevederile Codului Penal referitoare la contopirea pedepselor pentru infractiuni concurente, tinand cont ca infractiunea pentru care a primit pedeapsa de 3 ani si 8 luni a fost savarsita inainte de condamnarea definitiva in dosarul „Mita la PSD” (n.r. aprilie 2015), care l-a trimis pentru 3 ani in inchisoare (n.r. pentru infractiuni asimilate infractiunilor de coruptie ) si din care a ispasit 1 an si 4 luni.

Comentarii