stiri Braila – debraila.ro

Cu teza de doctorat descoperita | Fostul sef SRI Braila, Severin Lungu, suspect de PLAGIAT

Fost sef al SRI Braila la mijlocul anilor 2000, Severin Florian Lungu se afla printre cei opt doctori ai Academiei Nationale de Informatii „Mihai Viteazul” pe care chiar institutia aflata in subordinea serviciului de informatii ii suspecteaza de plagiat.

Mai exact, la Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), au fost depuse, la inceputul acestei luni, opt sesizari de plagiat care vizeaza teze de doctorat sustinute in Academia SRI.

Patru dintre sesizari se refera, potrivit PRESSONE, la tezele unor fosti ofiteri superiori din SRI, printre care si colonelul in rezerva Lungu, doua vizeaza fosti ofiteri superiori din Serviciul de Paza si Protectie, iar alte doua, un afacerist si un fost vicepresedinte ANAF.

Severin Lungu si-a sustinut teza de doctorat in 2010, primul an in care la „Mihai Vitezul” s-au acordat titluri de doctor, fiind coordonata de generalul in rezerva Gheorghe Toma, prorector pentru invatamant si cercetare al Academiei din 2008 pana in 2015, cand a fost demis dupa scandalul tezelor de doctorat plagiate din institutie. Toma, sustine PRESSONE, este un apropiat al lui Gabriel Oprea, fost ministru al Apararii.

„In perioada 2012–2015, Gheorghe Toma a fost conducatorul de doctorat al fiicei lui Gabriel Oprea, Ana Maria Tudor, si al ginerelui acestuia, Alexandru Marius Tudor, aflandu-se si in comisia de sustinere”, mai arata sursa citata.

Teza fostului sef al SRI Braila se intituleaza „Dinamica riscurilor si amenintarilor la frontiera de est a NATO si UE in contextul accelerarii procesului globalizarii”.

Cele mai cunoscute nume din lista celor opt prezumtivi plagiatori sunt Sorin Gabriel Cozma, fost sef al Directiei Generale de Prevenire si Combatere a Terorismului din cadrul SRI, care a trecut in rezerva in vara lui 2017, si Gabriel Naghi, care a fost, in perioada decembrie 2000 – decembrie 2005, sef al Serviciului de Paza si Protectie.

Severin Florian Lungu este sotul consilierului municipal Florica Lungu (PND).

Comentarii