stiri Braila – debraila.ro

CETATEAN DE ONOARE al orasului BRAILA: Anisoara Cusmir-Stanciu, o legenda a atletismului! | Braileanca a batut de 6 ori recordul mondial

La propunerea Colegiului National „Gh. M. Murgoci” – liceu pe care l-a absolvit, braileanca Anisoara Cusmir-Stanciu, una dintre legendele atletismului romanesc, a fost declarata cetatean de onoare al municipiului Braila.

Consilierii locali municipali au aprobat, in dimineata zilei de luni, 14 octombrie, intr-o sedinta extraordinara, care a avut loc in Amfiteatrul Colegiului „Murgoci”, proiectul de hotarare privind acordarea titlului de cetatean de onoare sportivei care a fost un fenomen al atletismul romanesc din anii ’80.

Anisoara Cusmir-Stanciu a batut de 6 ori recordul mondial si a cucerit aurul la Jocurile Olimpice din 1984, la Los Angeles. Cu doar un an in urma, in 1983, atleta stabilise un nou record mondial la saritura in lungime, 7,43 metri, depasind toate previziunile vremii. „Este cea mai impresionanta performanta fizica realizata vreodata pe un stadion romanesc, unul din marile evenimente dintotdeauna ale sportului mondial”, titra la acea vreme ziarul „Sportul”.

Nascuta la Braila, pe 28 iunie 1962, Anisoara Cusmir-Stanciu a inceput sa practice atletismul pe cand avea 10 ani, insa marile performante au venit abia dupa ce a ajuns sub indrumarea regretatului antrenor Ioan Moroiu, cel care i-a slefuit calitatile de saritoare in lungime.

Din pacate, la doar 22 de ani, dupa ce castigase titlul olimpic in Statele Unite ale Americii, marea atleta a fost nevoita sa se retraga din motive medicale. O afectiune a coloanei vertebrale i-a curmat cariera.

In ciuda evidentei de netagaduit, braileanca, un om de o modestie iesita din comun, nu se considera a fi o atleta emblematica.

„Sunt alte atlete din Romania care au realizat nemasurat mai mult pentru acest fenomen”, declara Anisoara Cusmir-Stanciu.

In prezent, legenda atletismului romanesc este antrenor in cadrul Clubului Sportiv al Armatei „Steaua” Bucuresti.

Comentarii