stiri Braila – debraila.ro

BRAILA se pregateste pentru Sarbatori | TARG DE CRACIUN cu mestesugari, ansambluri si artisti de muzica populara din toate colturile tarii | Parade ale portului popular pe strazi

O premiera anul trecut, Targul de Iarna, cunoscut si ca Targul de Craciun, va fi organizat in perioada 1-10 decembrie, in parcarea Palatului Administrativ. Deschiderea coincide cu Ziua Nationala a Romaniei si cu aprinderea luminilor de sarbatoare in intreg orasul.

Ajuns la cea de-a doua editie, targul reuneste mestesugari din toate colturile tarii, formatii, ansambluri si artisti de muzica populara din Olt, Sighetu-Marmației, Vatra Dornei – Suceava, Dorohoi – Botoșani, Oradea, Vaslui, Moreni-Dambovita, dar si 15 formatii din judetul Braila.

Ansamblul „Bastina” din Straseni (Republica Moldova) si Ansamblul profesionist de muzica si dans popular „Izvorasul” al Palatului Culturii „Nicolae Botgros” din Cahul (Republica Moldova) sunt invitati speciali ai evenimentului.

„Am inceput anul trecut sa facem un Targ de Craciun si au comentat unii, spunand ca il facem pentru ca este campanie electorala. Campania electorala s-a terminat, noi vom organiza si anul acesta un Targ de Craciun. Avem peste 25 de formatii din tara, dar si copii din unele comune ale judetului Braila, care vor veni sa colinde, sa cante, sa duca mai departe traditia specifica sarbatorilor de iarna. Pe aceasta cale invit toti brailenii pe 1 decembrie, seara, la aprinderea luminilor pe platou. Noi am dorit foarte mult sa schimbam acele corturi de pe platou cu casute. Am organizat vreo cinci licitatii, a castigat o societate din Iasi, care insa a renuntat la contract. Acum am incheiat un alt contract si asteptam sa ne faca livrare celor 20 de casute in perioada urmatoare si apoi vom completa anul viitor cu altele”, a declarat primarul Marian Dragomir.

Atat de Ziua Nationala a Romaniei, cat si pe 2 decembrie, vor avea loc parade ale portului popular pe strazile municipiului.

In Piata Independentei, timp de zece zile, pe langa standuri ale mesterilor populari din tara si din Republica Moldova, vor avea loc spectacole de muzica populara sustinute de Muzica Militara a Garnizoanei Braila (solist Laurentiu Mocanescu – dirijor plt. Adj. Pr. Romica Nitu), Elena Sima, Maria Ciocan, Marta Oprea, Ansamblul „Plaiurile Samburesti” Olt, Ansamblul „Mugurelul” Sighetu-Marmatiei, Ansamblul „Plaiurile Dornei” Vatra Dornei, Ansamblul „Margineanca” Dorohoi, Ansamblul „Ilioara” Oradea, Ansamblul „Obarsii Negrestene” Vaslui, Grupul „Art canto Morena” Moreni, Ansamblul „Museteanca” Insuratei, Ansamblul „Ca pe Bala” comuna Tufesti, Grupul Vocal „Flori de Camp” comuna Jirlau, Grupul Vocal „Nectar” comuna Viziru, Ansamblul Parohiei „Doicesti” si Ansamblul Parohiei „Radu Voda” Baraganu.

Iluminatul de sarbatori va fi functional pana undeva la jumatatea lunii ianuarie, dupa incheierea sarbatorilor in comunitatea rusilor lipoveni.

Comentarii