stiri Braila – debraila.ro

AUDIO | Invatatoarea CONDAMNATA de la „Aslan”, cel mai mare punctaj la acordarea GRADATIEI DE MERIT | Catre elevi: „Animal! Mai bine ma uit la un rahat. Daca vrei sa te calc in picioare, te calc!”

Invatatoarea Luminita Gheorghe de la Colegiul National „Ana Aslan”, care, in urma cu patru ani, a fost protagonista unei inregistrari audio revoltatoare, a obtinut cel mai mare punctaj la concursul de acordare a gradatiei de merit – sesiunea 2019, categoria „INVATATORI”. „Decat sa ma uit la ei, mai bine ma uit la un rahat!”, le spunea, in 2015, invatatoarea unor elevi de clasa I, in timpul orei de curs, comportament care a facut inconjurul presei si pentru care, in cele din urma, a fost condamnata penal.

Cadrul didactic, in varsta de 55 de ani, s-a clasat pe primul loc, cu un punctaj de 97,5, acordat de catre Comisia de evaluare de la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean, condusa de inspectorul scolar general adjunct Dan Mihai Gheorghita. 13 invatatori se afla pe lista, insa doar primii 8 vor putea primi gradatii de merit, fapt care le va aduce bani in plus la salariu.

Condamnata, la sfarsitul anului 2017, la 8 luni de inchisoare, cu amanarea aplicarii pedepsei, pentru savarsirea infractiunii de purtare abuziva, dupa ce i-a numit pe elevi „animale” si i-a amenintat cu bataia, Luminita Gheorghe a reusit sa indeplineasca conditiile de participare la concurs, printre care se numara dovedirea de „performante deosebite in activitatea cuantificata din inovarea didactica, integrarea copiilor cu cerinte educationale speciale si/sau tulburari de invatare in invatamantul de masa sau in managementul unor proiecte scolare care au condus la consolidarea culturii scolare centrate pe progres, cooperare si incluziune”.

Contactat telefonic, inspectorul scolar general Catalin Canciu a admis ca este vorba despre „o chestiune extrem de ciudata”, insa precizeaza ca legislatia in domeniu nu ii interzice unui cadru didactic condamnat penal sa participe la concursul de acordare a gradatiei de merit.

Potrivit procedurii, presedintele Comisiei de evaluare a dosarelor prezinta rezultatele in Consiliul de Administratie al Inspectoratului Scolar Judetean, care aproba lista cu rezultatele candidatilor participanti la concurs, in ordinea descrescatoare a punctajului acordat.

INREGISTRAREA care i-a adus condamnarea invatatoarei

Un parinte care a aflat de comportamentul invatatoarei a pus un reportofon in ghiozdanul fetitei sale, iar apoi a publicat inregistrarea pe Youtube, in forma prezentata mai jos.

„Mai baietel, daca nu te ia mama dracului. (…) Pai, daca vrei sa te calc in picioare, te calc! (…) Pai, daca vreti sa ma credeti, singurul lucru care ma determina sa nu-i bat, sa-i gaseasca nebuneala, este faptul ca imi pierd serviciul! (…) Deci, am momente cand stau si ma gandesc ca, decat sa ma uit la ei, mai bine ma uit la un rahat! Si-l admir p-ala! (…) Mi-e sila! (…) Uite, rade animalul! Animalul rade! Pentru ca nu intelege ce i se spune, creierul lui are o problema!”

Comentarii