stiri Braila – debraila.ro

ANSVSA ia in calcul interzicerea inmultirii porcilor in gospodarii | Tudose: „Scrofitele trebuie musai sa ramana virgine”

Un ordin al presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, aflat in dezbatere publica, a starnit rumoare pe retelele de socializare.

Desi in document scrie negru pe alb ca „in exploatatiile neprofesionale (n.r. in gospodarii), in care porcii sunt crescuti numai pentru ingrasare si sacrificare pentru consum familial, este interzisa activitatea de reproductie”, chiar Adrian Oros, ministrul Agriculturii, sustine ca este vorba despre o dezinformare.

„ANSVA nu interzice si nu limiteaza cresterea porcilor in gospodariile populatiei din Romania. Este in dezbatere publica, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de buna practica in cresterea porcilor. (…) Asiguram toti cetatenii ca, in Romania, vor putea creste porci in gospodaria proprie, cu respectarea unor norme minime de biosecuritate”, a precizat Oros, fara sa mentioneze daca va fi sau nu interzisa reproducerea.

Totusi, mai multi reprezentanti ai unor Directii Sanitare Veterinare din tara, printre care si Braila, sustin ca neimplementarea unei astfel de masuri (n.r. interzicerea reproducerii in gospodarii) va duce la interzicerea cresterii porcilor in gospodarii.

Dragos Frigioiu, consilier superior DSVSA Braila, pentru PRO TV: „Nu se va mai putea opera nicio miscare de la un vecin la altul, ca am cumparat cinci, dar din cinci nu tin decat trei, restul mi-i dau vecinului si asa mai departe. Sursa purceilor, pentru a fi crescuti pentru consum familial, va fi doar exploatatiile comerciale, deci numai din fermele autorizate, pe baza de documente de miscare, se cumpara de acolo unul, doi, maxim cinci.”

Flavius Nicoara, director DSVSA Timis, pentru PRO TV: „Nu se mai pot creste porci in sistemul gospodaririi populatiei in stare libera, adica sa aiba acces la curte, ci vor trebui sa fie in adapost. Nu vor depasi numarul de cinci capete pe gospodarie. Masura este dura, dar, va rog sa ma credeti, daca nu luam astfel de masuri, vom ajunge sa interzicem definitiv cresterea porcilor in gospodaria populatiei.”

Subiectul a fost comentat si de europarlamentarul brailean Mihai Tudose (PSD). Fostul premier a ironizat proiectul ANSVSA, aratand, pe o retea de socializare, ca asteapta „cu nerabdare viziunea PNL si in ceea ce priveste loboda si urzicile”.

„PNL-ul a pregatit legislatia pentru „reglementarea” cresterii si sacrificarii purcelului in gospodariile romanilor. De asemenea, au stabilit ca scrofitele trebuie musai sa ramana virgine… fiind strict interzisa reproducerea…!!! Apar in curand loboda si urzicile!”, a mentionat Tudose.

AGROINTEL.ro, lider in informarea si sustinerea fermierilor, a publicat proiectul ordinului presedintelui ANSVSA, care, dupa dezbaterea publica, ramane de vazut in ce forma va intra in vigoare.

„Reguli generale de biosecuritate pentru exploatatiile de porcine:

Art. 3. Cresterea porcinelor in exploatatii in aer liber este interzisa.

(2) Cresterea porcinelor la stane, tabere de vara, cantoane silvice, cantoane de pe langa diguri, societati agricole vegetale este interzisa.

Art. 4. In exploatatiile nonprofesionale (exploatatia de subzistenta, inregistrata in Sistemul National de Identificare si Inregistrare a Animalelor (SNIIA), detinuta de persoane fizice neinregistrate la oficiul registrului comertului, in care porcii sunt crescuti numai pentru ingrasare si sacrificare pentru consum familial n.r) este interzisa:

i) activitatea de reproductie;
ii) miscarea porcinelor vii indiferent de destinatie;”

Comentarii