stiri Braila – debraila.ro

A fost ATENTAT la Braila! | Tanarul A PLANIFICAT TOTUL: ce a scris in BILETELE gasite | DETALII terifiante: DE CE a vrut sa omoare cat mai multi romani

Marius Valentin Parfenie „si-a propus sa ucida cat mai multe persoane cu putinta”. A pus la punct un plan odios, inspirat din atentatele teroriste, la sfarsitul caruia urma sa se sinucida, luand insa in calcul si posibilitatea ca politistii sa il omoare. Concluziile ii apartin judecatorului de drepturi si libertati care a analizat probele de la dosar si l-a trimis in spatele gratiilor pe brailean. 

Tanarul de 20 de ani si-a recunoscut faptele. A spus, fara vreo urma de regret, ca a avut intentia „de a suprima viata unui numar nedeterminat de persoane, cu scopul de a schimba ceva in ordinea sociala din Romania”. La fel a scris si anterior momentului in care a injunghiat de mai multe ori un barbat, i-a furat masina si a pornit in cursa care s-a sfarsit cu ranirea altor noua persoane, printre care si doi copii. A pus tot ce a gandit pe hartie, in bilete gasite de anchetatori.

A vrut sa omoare „cat mai multi romani” pentru ca nu sunt ca suedezii

Potrivit magistratului de la Tribunalul Braila, Marius Valentin Parfenie a expus in textele scrise „idei radicale”. Avea ca scop final sa ucida cat mai multi romani „care nu se circumscriu ideii sale de calitate umana, asa cum inculpatul a vazut ca sunt oamenii in Suedia, unde ar fi lucrat.”

„In privinta pericolului concret pentru ordinea publica, instanta a avut in vedere modul de comitere a faptelor, prin planificarea intregii activitati infractionale, la limita unui atentant terorist, in sensul ca inculpatul, cu ceva timp inainte de data de 11 noiembrie, ori chiar in ziua respectiva, si-ar fi propus sa ucida cat mai multe persoane cu putinta. (…) a sustras mijlocul de transport, un autoturism marca Skoda Superb, folosit in mod clar ca mijloc prin care sa-si duca la bun sfarsit actiunea criminala, constand in uciderea a cat mai multor persoane cu putinta, iar la urma sa se sinucida, eventual, daca nu va fi doborat de organele de politie, asa dupa cum inculpatul a si declarat in fata organului de urmarire penala”, a precizat sursa citata.

Se pare ca pentru a-si face curaj, tanarul a consumat bauturi alcoolice si, cel mai probabil, droguri.

Judecatorul explica in detaliu si asemanarile dintre atentatul de la Braila si „atentatele teroriste care isi fac tot mai mult simtita prezenta in tarile Uniunii Europene”, vorbind despre „acelasi mod de operare”. Se mentioneaza inclusiv faptul ca „entitatea terorista poate fi chiar si numai o singura persoana”.

„Entitatea terorista isi propune sa ucida un numar cat mai mare de persoane, prin folosirea unui autovehicul (cel mai adesea sustras anterior), cu care patrunde in multime, in locuri aglomerate, pentru ca in final chiar sa se sinucida, ori sa admita posibilitatea de a fi doborat de autoritati, nu inainte de a-si duce la bun sfarsit planul sau infractional (acela de a ucide cat mai multi oameni), actiunile inculpatului vizand factori umani si/sau factori materiali din randul populatiei civile sau al oricarui alt segment apartinand acestora, actiuni infractionale ce sunt savarsite, de regula, cu violenta si care produc stari de neliniste, nesiguranta, teama, panica sau teroare in randul populatiei, infractiunile de omor ori de omor calificat (ori chiar tentativa la aceste infractiuni), fiind savarsite in scopul de a intimida populatia. Actiunile au avut menirea a atrage atentia asupra unui aspect, a unei idei, in general unei idei extremiste/radicale, ori pentru a schimba ceva in ordinea unei societati, inclusiv in deciziile din domeniul politic, toate acestea fiind prevazute expres de Legea nr. 535/2004 privind prevenirea si combaterea terorismului”, a argumentat magistratul.

Judecatorul i-a laudat pe „cetatenii cu spirit civic”

Instanta a apreciat „ca doar hazardul a facut ca victimele lovite la mall sa nu fie ucise efectiv” , aratand ca planul omorarii a cat mai multe persoane a fost dat peste cap „de pilonii din beton aflati la intrare, pe care inculpatul i-ar fi lovit, ceea ce l-ar fi franat blocand maşina prin proiectare in stalpul intrarii in magazin”.

„Consecintele faptelor inculpatului ar fi fost si mai grave daca nu se bloca autoturismul la intrarea in mall si daca inculpatul nu era oprit la timp de catre cetatenii cu spirit civic care au actionat imediat si l-au extras pe inculpat din autoturism”, mai sustine sursa citata.

Mai multi barbati l-au scos pe Parfenie din masina chiar in momentul in care incerca in continuare sa forteze patrunderea in centrul comercial, unde avea de gand sa ucida: „Cetatenii au oprit motorul, au aruncat cheile de contact, iar inculpatul a fost imobilizat pana la sosirea echipajelor de politie”.

Mai mult ca sigur, dosarul penal va fi preluat de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Comentarii