stiri Braila – debraila.ro

8 luni de inchisoare cu suspendare pentru 290 de lei, prejudiciu creat statului | O vaduva din Braila si-a inchiriat casa fara contract | „Ala care fura un ou este pedepsit la fel ca cel care fura un bou?”

Pentru ca nu a declarat la Fisc veniturile obtinute din inchirierea casei, o braileanca de 59 de ani, ramasa vaduva la inceputul anului 2015, a fost condamnata la opt luni de inchisoare cu suspendare si 60 de zile de munca in folosul comunitatii.

Dupa ce i-a murit sotul, Maria Avram, mutata intre timp la copii, a hotarat sa-si inchirieze casa din cartierul Radu-Negru. In vara de acum doi ani, s-a inteles cu o familie, pentru 300 de lei pe luna, insa doar verbal. N-a fost incheiat un contract, asa cum cere lege.

Intelegerea a mers fara probleme, pana cand chiriasii nu au mai platit chiria si nici utilitatile, proprietara cerandu-le sa paraseasca locuinta, undeva in decembrie. Cei doi soti, care pe langa cei trei copii, mai aveau si sase caini, nu au bagat-o in seama, refuzand categoric sa-si caute alt acoperis deasupra capului.

Pusa in fata faptului implinit, braileanca a sunat la Politie, numai ca oamenii legii i-au cerut „documentul”. Pentru ca nu exista contract de inchiriere, Maria Avram s-a ales cu dosar penal. Prejudiciase statul cu 290 de lei. In cele din urma, chiriasii si-au luat talpasita.

„Noi am fost oameni gospodari, nu am fost sa furam sau sa inselam statul. Nu am facut contract. De abia i-am bagat si voiam sa vad ce le poate capul. Nu puteam sa ii dau afara fara contract, dar cu contract. Ala care fura un ou este pedepsit la fel ca cel care fura un bou?”, spune „evazionista”.

Proprietara casei si-a recunoscut vina in fata anchetatorilor, dar si a judecatorilor, dosarul ajungand in cele din urma in instanta. Tribunalul Braila a condamnat-o, pe 4 octombrie 2016, pe cea care „a fentat” statul la opt luni de inchisoare cu executare si prestarea a doua luni de munca in folosul comunitatii.

Sentinta a ramas definitiva prin neapelare. Avocatul apararii a fost din oficiu.

Maria Avram a achitat paguba produsa Fiscului, respectiv 216 lei, impozitul pe veniturile din cedarea folosintei bunurilor si 74 de lei, contributia de asigurari sociale de sanatate pentru venituri. Mai mult decat atat, a prestat deja si munca in folosul comunitatii, dand o mana de ajutor lucratorilor de la Patinoarul din Gradina Mare.

Foto: Captura Antena 1

 

Comentarii