stiri Braila – debraila.ro

Vrei să protestezi, riști ÎNCHISOARE – proiect de lege inițiat de PNL, criticat de societatea civilă | Deputatul Niță (PSD): „PSD nu va vota acest proiect, chiar dacă a fost promovat de colegii de coaliție. Cetățenii trebuie să aibă libertatea de a-și exprima public nemulțumirile”

Un proiect de lege inițiat de PNL a generat controverse în spațiul public. Este vorba despre eliminarea posibilității sancționarii cu amendă în caz de ultraj sau de tulburare a liniștii publice.

Potrivit presei centrale, mai multe organizații non-guvernamentale au criticat inițiativa, acuzând PNL că, în realitate, vrea să restricționeze adunările publice. Proiectul a fost anunțat chiar de către Lucian Bode, secretarul-general al PNL și ministrul Afacerilor Interne, iar co-inițiator este chiar premierul Nicolae Ciucă.

ONG-urile au mai subliniat faptul că proiectul este similar cu cel depus de PSD în perioada Liviu Dragnea.

Acum, proiectul de lege a intrat în dezbaterea Senatului.

Reacția PSD: „PSD nu va vota acest proiect, chiar dacă a fost promovat de colegii de coaliție”

Deputatul brăilean Niță Nicu (foto) a anunțat, pe o rețea de socializare, că social-democrații nu vor susține inițiativa liberalilor, subliniind faptul PNL că „vrea să restricționeze dreptul românilor de a se întruni liber și dreptul la liberă exprimare printr-un proiect de lege care prevede modificarea Codului Penal”.

“Libertatea întrunirilor este garantată prin Constituție și reprezintă un fundament al democrație! În propunerea PNL este stipulat faptul că, dacă participi la un protest, riști să mergi direct la închisoare. PSD consideră că cetățenii trebuie să aibă libertatea de a-și exprima public nemulțumirile, în forma actuală a legislației”, afirmă PSD-istul Niță.

Partidul Național Liberal propune modificarea articolului 371 din Codul Penal astfel încât tulburarea liniștii publice să fie pedepsită direct cu închisoare cuprinsă între 1 și 5 ani. În prezent, Codul Penal prevede închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Protestele neautorizate împotriva politicienilor, abuzurilor și corupției sunt sancționate doar cu amendă la acest moment.

Foto: digi24.ro

Comentarii