stiri Braila – debraila.ro

Vorbiti cu parintii si bunicii vostri: varstnicii Brailei NU STAU IN CASA! | Ce spun prefectul, primarul si parlamentarii

In plina pandemie de COVID-19, multi braileani aflati la varsta a treia au profitat de vremea frumoasa si au iesit din case, ignorand avertismentele specialistilor si sfaturile transmise de autoritati. Pe retelele de socializare, in cursul zilei de vineri, au circulat numeroase mesaje si fotografii, care fac referire la modul in care varstnicii se raporteaza la situatia actuala, desi sunt cei mai vulnerabili in fata noului coronavirus.

In mijloacele de transport in comun, pe bulevarde sau pe bancile parculetelor din cartiere, o multime de persoane in etate s-au bucurat de soare, socializand, fara sa poarte masti de protectie sau sa pastreze distanta recomandata fata de interlocutor.

Retelele de socializare au fost „inundate” de numeroase comentarii acide, majoritatea facand referire la faptul ca tinerii au constientizat gravitatea momentului, in timp ce varstnicii trateaza mult prea superficial pandemia.

Prefectul Catalin Boboc: „Trebuie sa constientizeze faptul ca sunt cei mai expusi riscului de contaminare cu noul coronavirus, iar efectele sunt cele mai grave la aceasta categorie de varsta. Este vital sa oprim raspandirea virusului, iar eforturile autoritatilor devin viabile doar daca populatia respecta sfaturile specialistilor. De exemplu, profesorul Streinu-Cercel, o somitate in domeniu, a recomandat ca persoanele in varsta sa se izoleze la domiciliu pentru un interval de 6-10 saptamani. Tinerii sa le spuna celor in varsta ca nu e de gluma, pentru ca inca, din pacate, nu toata lumea e constienta ca pericolul este urias. Cu eforturile tuturor, care, in vremuri dificile, nu sunt doar necesare, ci chiar vitale, vom iesi cu bine din aceasta incercare.”

Primarul Marian Dragomir: „Primaria si echipele de voluntari au lipit la scara fiecarui bloc afise prin care recomanda brailenilor sa evite deplasarile inutile, alaturi de masurile de igiena. Am dezinfectat parcurile de joaca, modulele de colectare selectiva, autobuzele si strazile. Vom face o mare dezinfectare cu aparate Fogger cu ceata rece, insa trebuie ca toti sa respectam regulile. Degeaba dezinfecteaza Primaria daca unii nu dezinfecteaza scara blocului sau ne expun cu inconstienta lor. Din nefericire, constatam ca, dupa 3 zile in care oamenii s-au speriat si au golit supermarketurile, au inceput sa uite si sa revina la vechile obiceiuri, ignorand pericolul. Este la moda sa fie lansate informatii false pe Facebook, de la inchiderea oraselor la lucruri chiar de neimaginat, iar lupta intre generatii este din ce in ce mai apriga – fapt care este chiar regretabil. Vedem batrani care stau la scara blocului, in parcuri si parinti tineri care permit copiilor sa stea in grupuri, expunandu-i la un pericol imens. Trebuie sa fim responsabili si sa intelegem ca doar impreuna putem invinge acest inamic invizibil.”

Vasile Varga, deputat PNL, aflat in izolare voluntara la domiciliu: „Intr-adevar, nu este usor sa te adaptezi unui nou stil de viata, schimbat peste noapte, insa situatia cere multa determinare, luciditate si, mai ales, responsabilitate. Vedeti ce se intampla in Italia, unde noul coronavirus a dus la pierderi de vieti omenesti uriase, mai ales in randul persoanelor varstnice, cu boli cronice. Nu exista alta varianta decat ca situatia sa fie tratata cu maxima seriozitate de toata lumea. Este vorba despre viata noastra, dar si a celorlalti, a persoanelor dragi sau a celor pe care nu ii cunoastem, dar ii expunem la pericol prin faptul ca ignoram reguli si sfaturi.”

Ion Rotaru, senator PSD: „Oamenii trebuie sa inteleaga ca exista un risc maxim si sa tina cont de recomandarile specialistilor. Este o chestiune care trebuie tratata cu seriozitate. Daca toti respectam cu strictete regula de a circula cat mai putin sau chiar deloc – daca se poate, dam dovada ca suntem responsabili, atat fata de noi, cat si fata de familiile noastre, de toti cei care sunt in jurul nostru. Cred ca este si un semn de respect si pretuire fata de medici, fata de toti cei aflati in linia intai a luptei contra noului coronavirus, incercand sa facem tot ce ne sta in putinta pentru a limita raspandirea COVID-19.”

In timp ce Franta a impus izolarea generala a populatiei la domiciliu, iar Bulgaria a scos soldatii pe strazi, limitand accesul persoanelor cu varste de peste 60 de ani in magazine alimentare si farmacii (n.r. program 08:30-10:30), Romania se afla inca la nivelul de analiza.

Un document-hotarare, semnat de Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, prin care se limiteaza drastic dreptul romanilor de a circula liber, in contextul pandemiei de COVID-19, a ajuns in spatiul public, insa autoritatile afirma ca este vorba despre „un document de lucru”, nefiind inaintat spre aprobare Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta. 

Comentarii