stiri Braila – debraila.ro

VIDEO | „Povestea lui Alex”, un film educativ realizat de elevii din Surdila-Greci

COMUNICAT DE PRESA:

„Școala Gimnazială Surdila Greci a participat pentru prima data la Campania 19 zile de activism în anul 2019, iar proiectul a avut un impact pozitiv asupra elevilor. Trebuie să menționăm că unitatea noastră de învățământ are doar 103 elevi si prescolari în subordine, fiind cea mai mica unitate școlară din județul Brăila dar suplinim prin sufletul mare al cadrelor didactice și implicare acestora.

Obiectivele noastre din acest an au fost derivate din obiectivele și țintele de dezvoltare ale mileniului adoptate de Națiunile Unite: promovarea unui stil de viață sănătos, conștientizarea asupra drepturilor copiilor, asigurarea unei educații inclusive și promovarea oportunităților de învățare de-a lungul vieții, promovarea egalității de gen, promovarea unei societăți pașnice și inclusive pentru o dezvoltare sustenabilă, adăugând in plus su alte obiective cum ar fi stimularea interesului pentru artă, dezvoltarea imaginației și a sensibilității artistice, stimularea initiativei și a independenței în acțiune, optimizarea comunicării profesor-elev și elev-elev. Tema din acest an este Prevenirea abuzului, exploatării, traficului și a tuturor formelor de violență asupra copiilor.

Unitatea noastră școlară a participat la Proiectul Campania 19 Zile de prevenire a abuzurilor și violențelor asupra copiilor și tinerilor din acest an școlar cu următoarele activități :

2 noiembrie 2021 – ora 10 la sediul Școlii Gimnaziale Surdila Greci s-a dat startul campaniei prin celebrarea Zilei Internaționale a Compasiunii și participarea la o dezbatere/work-shop, împreună cu preotul paroh din localitate, prof. Bobocea Mihai Ionuț, despre noblețea sfinților și compasiunea noastră de aproapele. La activitate au participat 15 elevi din clasele V-VIII, cadrul didactic coordonator, prof. Vuțino Iulia Olguța, preotul paroh, prof. Bobocea Mihai Ionuț și profesor Cristea Carmen Gabriela. Elevii au vizionat materiale video educative, au discutat despre tema propusă, au realizat un mic altar închinat tuturor copiilor care și-au pierdut viața urmare a actelor de violență din familie și nu numai, și-au prezentat scrisorile de compasiune către familiile care au pierdut copii, au realizat desene;

17 noiembrie 2021- work-shop cu tema Toleranța – cheia către o societate pașnică și incluzivă. Activitatea s-a desfășurat online (unitatea de invatamant fiind in scernariul online), în cadrul orelor de dirigenție, în parteneriat cu dnele prof diriginte, prof. Mihalache Gabriela și prof. Cristea Carmen Gabriela, dar și cu profesorul consilier școlar de la C.J.R.A.E. Brăila, prof. Mihalea Steluța. Au fost prezentate diverse filme tematice, s-a discutat liber pe marginea lor, s-au tras concluzii, elevii au realizat un padlet dar si postere cu aplicația WordART. Au participat cei 33 elevi din ciclul gimnazial și 4 cadre didactice.

Perioada 15-19 noiembrie 2021 a fost formată o echipă de teatru formata din 15 elevi voluntari de la clasele V-VIII pentru a realiza un film pe tema principală a campaniei. Scenariul a fost realizat de către elevi, micii actori au improvizat pe parcurs iar filmările au fost realizate în cadrul unității școlare pe data de 22 noiembrie, la reîntoarcerea în format fizic de predare.

În perioada 15-19 noiembrie scenariul de funcționare al unității noastre școlare a fost online și au fost organizate ședințe de lucru cu membrii echipei doar în acest format și s-a realizat padlet-ul campaniei. Linkul padlet-ului este https://padlet.com/admin1945/zl5atr7ash2wzkmj. 19 noiembrie 2021- Dezbatere online pe tema Drepturilor copiilor. Vizionare material digitale, realizare de wordart-uri. Au participat cei 13 elevi din clasa simultană VI+VII și 1 cadru didactic. 22 noiembrie 2021- s-au realizat operațiunile de filmare și montare a materialului video realizat de cei 15 elevi din clasele V-VIII sub coordonarea prof. Vuțino Iulia Olguța.

Filmul „Povestea lui Alex” este inspirat din evenimente reale, prezentându-ne un copil de 13 ani pe nume Alex care fiind maltratat și abuzat de către părinți, trimis la cerșit pentru interesul acestora și fiind privat de educație, fuge de acasă și ajunge să cerșească pentru a supravețui. Copilul este preluat de organele de poliție, la sesizarea unor cetățeni cu suflet, dus la Protecția copilului și încredințat unui orfelinat. I se găsește o familie adoptivă care îi oferă dragoste și educație, astfel că, peste ani ajunge o persoană respectabilă în comunitatea sa și atunci când îi întălnește pe părinții săi naturali cerșind, dă dovada bunei educații primite, prin comportamentul său. Menționăm că scenariul a fost scris de către elevi, unii dintre actori au improvizat prin adăugarea unor scene noi pentru construirea propriului personaj.

Prin artă am vrut ca elevii să conștientizeze acest fenomen, abuzul asupra copiilor, să își aducă aportul la crearea personajului apelând la propriile păreri, cum ar reacționa ei în aceasta situație și ce măsuri ar lua. Impresiile copiilor legate de intreaga activitate desfasurata in cadrul Campaniei 19 zile de activism au fost pozitive. Au venit cu multe idei, și-au expus părerile legate de tema campaniei, au realizat postere și desigur, au realizat un material video foarte interesant. Mesajul lor a fost că și ei au drepturi iar adulții trebuie să îi iubească, să îi respecte, să le ofere educație și să le respecte drepturile. Imagini de la activitati se gasesc in padlet-ul Campaniei. Linkul se regaseste mai sus.”

Comentarii