stiri Braila – debraila.ro

VIDEO | Parlamentarul „RUSINE” al Brailei | Discursurile lui Nita (PSD), deputatul CERTAT CU LIMBA ROMANA: „Podul este UNA DIN VISELE de peste 50 de ani (…) CEA MAI MARE contract (…)”

Vorbitul liber nu-i pentru toti politicienii, insa cand de abia reusesti sa citesti ce ti-au scris consilierii, facand dezacorduri frapante, problema nu tine doar de emotii. Daca o faci de fiecare data cand deschizi gura e clar ca esti doar certat cu limba romana.

Cunoscut pentru limbajul brut inca de pe vremea cand era consilier judetean si rostea cu mandrie inclusiv jigniri, nu doar dezacorduri gramaticale, social-democratul Nita Nicu, deputat de aproape doi ani, a ramas neschimbat – cel putin din acest punct de vedere. De la Tribuna Parlamentului, Nita citeste greoi declaratii politice care nu depasesc doua minute, desi nu-si ridica ochii din foaie.

Nu doar cititul cu dificultate iese in evidenta atunci cand il asculti pe parlamentarul brailean vorbind despre podul peste Dunare, agricultura sau apa pentru irigatii, ci si greselile gramaticale, care, culmea, nu apar in textele declaratiilor politice, pe care le avea in fata si se gasesc pe site-ul Camerei Deputatilor.

Aproape 20 de greseli in nici 6 minute!

Discurs despre „podul peste Dunare”, 17 octombrie 2017:

UNA DIN VISELE (n.r. UNUL DINTRE VISELE) de peste 50 de ani ale brailenilor si tulcenilor este din ce in ce mai aproape sa devina realitate. (…) Podul va reprezenta o constructie simbol pentru infrastructura Romaniei, fiind CEA (n.r. CEL) mai mare contract pentru un proiect de infrastructura după 1989. (…) PSD indeplineste astfel cu PRESEVERENTA (n.r. PERSEVERENTA) masurile cuprinse in Programul de guvernare cu care CASTIGA (n.r. A CASTIGAT) increderea romanilor in alegerile din decembrie 2016.”

Discurs despre „Ziua produselor agroalimentare romanesti”, 20 iunie 2017:

„Vrem ca romanii sa se bucure gasind IN … PE PIETELE (n.r. PE PIATA) materii prime si produse agroalimentare pentru o hrana sanatoasa, INCURAJAT ATAT CONCURENTEI (n.r. INCURAJAND ATAT CONCURENTA) in domeniu, cat si informarea oamenilor cu tot ceea ce este mai bun in produsele oferite cumparatorilor.

De asemenea, RELUAM (n.r. RELUAND) si o activitate traditionala, „Ziua recoltei”, LA NIVEL REALITATII (n.r. LA NIVELUL REALITATILOR) de acum, „Ziua nationala a produselor agroalimentare romanesti” ESTE PRODUS (n.r. ISI PROPUNE) sa incurajeze o serie de actiuni educative, de cercetare stiintifica si promovare a oricaror initiative, care sa conduca la obtinerea unor performante superioare in PRODUSELE AGRICOLE (n.r. PRODUCTIA AGRICOLA) (…) Se va genera EFECTIVE (n.r. EFECTE) pozitive pe termen lung asupra PRODUSELOR AGRICOLE (n.r. PRODUCATORILOR AGRICOLI), a cantitatii si calitatii produselor si a veniturilor OBLIGATE (n.r. OBTINUTE) din agricultura (…)”.

Discurs despre „Apa gratis pentru braileni”, 16 mai 2017:

„Parlamentul Romaniei, cu sprijinul majoritatii PSD-ALDE, a aprobat Legea privind unele masuri de organizare SI ACHIZITIONARE (n.r. A ACHIZTIEI) de imbunatatiri funciare. Aceasta lege vine in intampinarea dorintelor exprimate de cei care lucreaza in agricultura, pentru ca apa SA ASIGURE (n.r. SA AJUNGA) pe fiecare suprafata de teren cultivat la cele mai mici preturi. (…) Pentru judetul Braila, care are amenajat pentru irigat o suprafata de peste 250.000 ha. si unde fenomenul de seceta este prezent an de an, aceasta lege va avea un impact deosebit in asigurarea unor PRODUSE (n.r. PRODUCTII) sigure si stabile. Iata de ce agricultorii din Baraganul Brailei ESTE EXPRIMA (n.r. ISI EXPRIMA) satisfactia pentru adoptarea acestei legi. Ducem astfel la indeplinire INCA UNA (n.r. INCA UNUL) din angajamentele asumate de PSD in Programul de guvernare privind agricultura. Inca o dovada si pentru agricultori ca PSD se tine de cuvant, ca indeplineste punct cu punct proiectele pe care LE-A PUS PENTRU ROMANI SI PENTRU ROMANI (n.r. LE-A PROPUS PENTRU ROMANIA SI PENTRU ROMANI).”

 

Comentarii