Aproape jumatate de an, timp in care au fost folosite chiar si drone, DIICOT Braila a adunat probele care au dus la destructurarea unei grupari infractionale specializate in contrabanda cu motorina pe Dunare. Sase persoane, printre care si Puia Vasilica (foto) din Gropeni – capul gruparii, au fost arestati preventiv. Alte doua persoane sunt cercetate sub control judiciar.
In noaptea de 2 spre 3 octombrie, procurorii antimafia au prins in flagrant 5 barbati, in zona kilometrului 194 al Dunarii, in dreptul localitatii Gropeni, in timp ce descarcau 20 de butoaie de motorina de pe o nava aflata sub pavilion sarbesc, care plecase din Ucraina si se indrepta spre Serbia, tranzitand tara noastra. Indivizii au preluat cantitatea de 4.000 de litri de combustibil de pe vas si au introdus-o ilegal in Romania.
DIICOT a cerut sprijinul luptatorilor Serviciului Independent pentru Interventii si Actiuni Speciale, forta de elita a Politiei Romane, care au participat la flagrant. Oamenii legii au tras mai multe focuri de avertisment in timpul actiunii, intrucat contrabandistii nu s-au supus somatiilor.
Gruparea lui Puia lucra cat se poate de profesionist, utilizand ambarcatiuni confectionate special pentru a transporta cu usurinta un numar cat mai mare de butoaie metalice. Mai mult decat atat, pe nava au fost gasite mijloacele de comunicare cu membrii echipajului si instalatia folosita pentru descarcarea combustibilului.
Dupa flagrant, in dimineata zilei de 3 octombrie, au fost puse in executare un numar de 21 de mandate de perchezitie in municipiul Braila si in localitatile Gropeni, Chiscani, Tichilesti si Cazasu, atat acasa la membrii gruparii cat si la domiciliile persoanelor care cumparau motorina de contrabanda. Suma de 27.950 de lei, trei autoturisme, trei barci si 26 de telefoane mobile au fost ridicate.
Procurorii DIICOT au audiat nu mai putin de 46 de persoane, pentru ca apoi, in seara zilei de 3 octombrie, sa ii retina pentru 24 de ore pe Puia Vasilica, Fluturas Ionel, Dumbrava Danut, Lefter Marius Catalin, Alexandru Tudorel si Vlad Sorin. In cele din urma, cei sase barbati au fost prezentati Tribunalului Braila cu propunere de arestare preventiva, pe care judecatorul de drepturi si libertati a admis-o.
Gruparea lui Puia. Politisti cumparati!
Surse judiciare au precizat pentru DEBRAILA.ro faptul ca Puia Vasilica avea relatii apropiate cu politisti din diverse structuri, care cunosteau activitatea infractionala pe care o desfasura, dar care au ales sa inchida ochii. Se pare ca de-a lungul timpului, mai multi oameni ai legii i-ar fi calcat pragul casei. Nici persoane cu functii de conducere din cadrul Directiei Silvice Braila nu ii erau straine lui Puia.
„Puia controla tot la Gropeni cand venea vorba de Dunare. Grupul infractional avea reguli foarte clare, inclusiv cand venea vorba de impartit banii castigati din activitatile ilicite. El era stapanul, creierul, cel care aducea banii, iar cei din jurul sau, inclusiv rude, nu ii ieseau din cuvant. Totul se facea la ordin. Dunarea era vazuta ca proprietate privata, fapt cunoscut de catre cei din comunitate. Cand se discuta telefonic, desi se evita pe cat se poate, se foloseau diverse coduri”, au explicat sursele citate.
Anchetatorii arata ca gruparea infractionala era ajutat „consistent” de catre politistul Angheluta Andrei de la Serviciul Politiei de Frontiera Braila. Practic, omul legii le spunea unde se afla colegii lui, care se aflau in timpul serviciului, pe Dunare, astfel incat contrabanda sa se desfasoare in liniste. Totodata, Angheluta accesa baza de date a Politiei atunci cand membrii gruparii solicitau informatii cu privire la diverse autoturisme considerate a fi „suspecte”.
Procurorii au reusit sa probeze 21 de acte materiale, aratand ca, incepand cu luna mai 2019, gruparea a introdus in tara in mod ilegal, prin preluarea de la navele care circulau pe Dunare, nu mai putin de 49 de tone de carburant.
Casa lui Puia Vasilica a mai fost calcata de mascati si in mai 2014, intr-un dosar de evaziune fiscala si braconaj piscicol, fiind confiscate 23 de borcane cu icre. Atunci, perchezitii au avut loc in Bucuresti si in alte sase judete, printre care si Braila, sub coordonarea Parchetului General.