stiri Braila – debraila.ro

VIDEO – cum va arata PODUL peste Dunare de la Braila | Constructorul: „Lucrarea va fi finalizata la sfarsitul lui 2022, inceputul lui 2023”

La sfarsitul saptamanii trecute, reprezentantii Asocierii Astaldi (Italia) si IHI Infrastructure Systems Co. (Japonia), constructorul podului suspendat peste Dunare, au anuntat ca lucrarile se vor desfasura la foc continuu, „24 din 24, 7 zile pe saptamana, 30-31 de zile pe luna, 365 de zile pe an”. Podul ar urma sa fie gata „la sfarsitul lui 2022, inceputul lui 2023”, potrivit sursei citate. 

Declaratiile au fost facute in cadrul unei intalniri care s-a desfasurat la sediul Consiliului Judetean Tulcea, pe 15 martie, moment in care atat castigatorii contractului de aproximativ 500 de milioane de euro, cat si Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere – beneficiarul contractului – au prezentat in detaliu stadiul actual al lucrarilor.

Directorul tehnic al Astaldi, Dragos Burlan, a precizat, potrivit ziarului Tulcea Noastra, ca in luna aprilie vor fi demarate efectiv lucrarile la fundatiile podului, „atat la cele doua blocuri de ancoraj, cat si la cele doua fundatii de la pilonii centrali”.

„Conform graficului de lucrari, executam de pe 21 decembrie 2018 pana la inceputul lui aprilie 2019 lucrari pregatitoare. Aceste lucrari pregatitoare efectuate pana in prezent ne permit sa lucram in zona Dunarii la cei doi piloni centrali pe toata durata anului, in asa fel incat nu vor fi oprite lucrarile din cauza nivelului ridicat al Dunarii. (…) In zona Jijila (n.r. pe malul tulcean), in doua luni de zile, constructorul a reusit sa realizeze un mic „palm”, in vederea asigurarii frontului de lucru pe toata perioada anului pentru a fixa cei doi piloni in sol. De asemenea, toate platformele si drumurile dintre ele vor avea o inaltime de circa 8 metri pentru a asigura frontul de lucru pe toata durata anului. In conditiile in care Dunarea va incepe sa creasca in cateva saptamani, aceasta activitate de pregătire a terenului inceputa de circa doua luni si jumatate va fi finalizata in urmatoarele trei saptamani, astfel incat anul acesta sa fie terminate lucrarile la fundatiile celor doua blocuri de ancoraj. Potrivit estimarilor constructorului, la fundatiile de la turnuri, lucarile vor fi finalizate in lunile ianuarie sau februarie 2020″, a mai adaugat Burlan.

Dupa cum am mentionat, reprezentantii Astaldi au afirmat, tot in cadrul intalnirii de la Tulcea, ca podul suspendat va fi functional „la sfarsitul lui 2022, inceputul lui 2023”.

Saptamana trecuta, fostul premier Mihai Tudose a publicat pe o retea de socializare o fotografie aeriana in care se putea observa indiguirea realizata pe malul tulcean, care permite ca lucrarile la unul dintre piloni sa se desfasoare chiar si atunci cand debitul fluviului va creste.

Comentarii