stiri Braila – debraila.ro

Victorie a deputatului Varga (PNL) in Parlament | ELIMINAREA TAXEI PE APA DE PLOAIE adoptata de Senat | „Dragomir nu va mai avea nicio justificare”

Propunerea deputatului liberal Vasile Varga a trecut de votul senatorilor, urmand sa fie dezbatuta si in Camera Deputatilor, care este for decizional. Parlamentarul brailean a initiat modificarea si completarea articolului 36 din Legea serviciului de alimentare cu apa si de canalizare, astfel incat autoritatile locale sa poata elimina taxa pe apa pluviala din facturile consumatorilor casnici.

„Am atras atentia parlamentarilor ca una dintre problemele stringente cu care se confrunta beneficiarii serviciilor de alimentare cu apa si canalizare este cea a felului in care este calculata factura la apa meteorica. In prezent, taxa este platita de catre consumatorii casnici, acestia fiind taxati indiferent daca ploua, ninge sau este seceta. Apa de ploaie se scurge pe strada in retelele de scurgere a apelor care apartin localitatilor, ceea ce demonstreaza ca serviciul de canalizare si epurare a apelor meteorice este un serviciu distinct, care trebuie platit doar de catre primarii si, eventual, de persoane juridice, agenti economici. Apa meteorica nu este cuantificata, la acest moment, strict, nimeni nu stie exact cata apa de ploaie se scurge de pe un bloc sau de pe o casa, ceea ce inseamna ca baza de impunere este ilegala”, a explicat Varga.

Proiectul liberalului a fost votat inclusiv de senatorul Ion Rotaru, presedintele Organizatiei Judetene PSD.

Totodata, Vasile Varga a mai aratat faptul ca atunci cand modificarea legislativa va trece si de Camera Deputatilor nu va mai exista niciun impediment pentru ca taxa pe apa de ploaie sa fie scoasa din facturile brailenilor: „Marian Dragomir nu va mai avea nicio justificare daca nu elimina taxa pe apa de ploaie din facturile brailenilor. Pana acum, spunea ca nu poate face nimic, pentru ca nu-i permite legea. De acum, legea ii permit ca, printr-o hotarare de consiliu local, sa elimine taxa pe apa meteorica si sa prevada sumele necesare in buget. De aici incolo, vom putea vorbi despre rea-vointa a primarului, nu despre lipsa cadrului legal.”

Comentarii