Proprietarii apartamentelor de la parterul blocurilor se vor lovi de mai putine restrictii atunci cand vor dori sa isi inchida sau/si extinda balcoanele, in urma unei initiative legislative care a apartinut deputatului liberal Vasile Varga si care a fost deja promulgata de presedintele Romaniei.
Conform noilor prevederi in vigoare, pentru extinderea sau inchiderea unui balcon de la parterul blocului, proprietarii vor avea nevoie doar de aprobarea asociatia de proprietari.
„Am demarat acest demers legislativ dupa ce mai multi braileni mi-au semnalat in cadrul audientelor ca inchiderea unui balcon, la un apartament aflat la parterul unui imobil, a devenit imposibila. Legea prevedea ca este necesar acordul tuturor locatarilor pentru o astfel de constructie. Numai ca toata lumea stie cum se intâmpla in realitate: un locatar nu este acasa, altul este plecat in strainatate si nu vine cu anii, altul, pur si simplu nu vrea si nu neaparat din motive obiective. Asa ca am initiat modificarea Legii nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si am deblocat situatia. Acum, cu acordul asociatiei de proprietari se pot efectua lucrari de inchiderea a balcoanelor si logiilor aflate la parterul blocurilor. In plus, pana acum, proprietarul apartamentului trebuia sa depuna si un memoriu de arhitectura, care includea si o expertiza tehnica, la care se adauga si acordul vecinilor. Noile prevederi exclud necesitatea acestui memoriu si lasa doar acordul asociatiei de proprietari”, a explicat parlamentarul brailean.
Pentru ca extinderea unui balcon presupune o constructie pe un teren care este parte comuna a proprietarilor din intreg blocul, asociatiile de proprietari pot incheia contracte de inchiriere, folosinta sau concesiune asupra terenului aferent, pentru extinderea spatiilor aflate la parter, cu acordul adunarii generale, exprimat printr-o hotarâre adoptata cu 2/3 din numarul total al proprietarilor si acordul exprimat in scris al proprietarilor direct afectati.
Aceleasi prevederi sunt valabile si in cazul in care partile comune sunt utilizate de catre persoane fizice sau juridice care nu sunt proprietari in bloc, dar care pot utiliza partile comune, cu acordul asociatiei de proprietari.