La inceputul saptamanii, pe 15 ianuarie, la Braila, s-a derulat o intalnire de lucru privind la stadiul implementarii proiectelor pe componenta infrastructura de irigatii, finantate prin Programul National de Dezvoltare Rurala, la care a participat Adrian Chesnoiu, directorul general al Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).
La eveniment au fost invitati si reprezentantii organizatiilor utilizatorilor de apa pentru irigat din judet, discutandu-se despre stadiul si problemele intampinate pe parcursul implementarii proiectelor, despre modul de comunicare pe care beneficiarii il au cu reprezentantii firmelor de consultanta, proiectare si constructie, dar si cu personalul AFIR.
„Infrastructura de irigatii este o componenta vitala pentru o agricultura moderna si competitiva. Discutiile pe care le-am avut atat cu beneficiarii, cat si cu colegii nostri din teritoriu, ne ofera ocazia de a identifica problemele intampinate in implementarea proiectelor pe care le finantam si ne ajuta sa optimizam toate procesele care necesita ajustari. Deja lucram la identificarea unor solutii concrete pentru finalizarea acestor proiecte esentiale pentru agricultura romaneasca in termenele stabilite de contractele de finantare, pentru a preintampina eventualele prelungiri ale acestora care ar implica si penalizari. Va asigur ca voi analiza toate situatiile prezentate si le vom clarifica inainte de deschiderea unei noi sesiuni de finantare”, le-a transmis directorul general al AFIR celor prezenti la intalnire.
Totodata, Sorin Moise, directorul Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale, a anuntat ca, in prezent, la nivelul judetului Braila, sunt contractate si se afla in derulare un numar de 71 de proiecte aferente componentei „infrastructura de irigatii”, cu o valoare eligibila contractata de 67.379.031 euro, aflandu-se in fruntea clasamentului la nivel de tara.
„Pana la sfarsitul anului 2018, au fost deja efectuate plati catre beneficiari, avans sau transe intermediare,, de aproximativ 23 milioane euro, reprezentand 34% din valoarea contractata”, a explicat Moise.
Prin componenta de „infrastructura de irigatii” sunt eligibile investitiile in modernizarea infrastructurii secundare de irigatii, a cladirilor aferente statiilor de pompare, de punere sub presiune si de racordare la utilitati, inclusiv constructia si modernizarea bazinelor de colectare si stocare a apei de irigat.
Potrivit site-ului AFIR, noua sesiune de depunere a proiectelor care va debuta in data de 28 ianuarie 2019 aduce si o noutate, solicitata de foarte mult timp de beneficiari, respectiv faptul ca echipamentele de irigat pot fi achizitionate in limita a 30% din valoarea proiectului.