Inspectoratul Teritorial de Munca Braila a verificat firmele de mediere si plasare a fortei de munca in strainatate, in contextul in care mai multi romani au cazut victime traficului de persoane in scopul exploatarii prin munca. Cel mai recent exemplu in acest sens este cel al lucratorilor sezonieri aflati la cules de sparanghel si capsuni la o ferma din Bornheim, Germania, care au ales sa protesteze pentru a atrage atentia asupra conditiilor de munca si cazare.
Cu ocazia verificarilor, inspectorii au constatat ca exista 7 agentii de plasare forta de munca in strainatate, dar care nu desfasoara respectiva activitate.
„Totodata, pentru preintampinarea situatiilor de plasare a fortei de munca de catre angajatori care nu indeplinesc conditiile legale pentru a media si plasa forta de munca, inspectorii de munca au verificat si un numar de 15 unitati care aveau codul CAEN 7810 – Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca- constatandu-se din notelele de relatii luate cu acest prilej ca nici acestia nu desfasurau activitatea respectiva”, se arata intr-un comunicat de presa emis de ITM.
Totusi, este cunoscut faptul ca, de cele mai multe ori, brailenii apeleaza la firme din alte judete pentru a-si gasi un loc de munca in strainatate.
Verificarile au avut loc la nivel national, in cadrul unei campanii pentru verificarea activitatii acestor firme de mediere si plasare a fortei de munca in strainatate, care s-a desfasurat in perioada 11-22 mai 2020.
Controalele s-au suprapus cu vizita de lucru in Germania a ministrului Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru si a inspectorului general de stat Mihai Nicolae Uca, pentru a verifica conditiile de munca ale cetatenilor romani care muncesc ca lucratori sezonieri in agricultura.
Inspectia Muncii din Romania si institutiile germane omoloage vor continua sa faca verificari in teren, atat in Romania, la firmele de plasare de forta de munca, cat si in Germania, cu scopul de a preveni situatii precum cea semnalata de lucratorii sezonieri din ferma din Bornheim.
„Agenda vizitei de lucru a inclus intalniri cu oficiali ai statului german: ministrul federal al Muncii si Afacerilor Sociale, Hubertus Heil, ministrul federal al Alimentatiei si Agriculturii, Julia Klockner, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii si Muncii din landul vestic Renania de Nord-Westfalia, discutii cu reprezentantii Uniunii Fermierilor Germani, precum si vizite la ferme agricole din landul Brandenburg si din orasul Bornheim, situat in landul Renania de Nord-Westfalia. (…) Temele comune de discutie abordate in toate intrevederile au avut in vedere principalele probleme cu care se confrunta cetatenii romani care lucreaza pe teritoriul Germaniei, in special in ceea ce priveste aspectele legate de legislatia muncii si de conditiile contractuale. Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru si inspectorul general de stat al Inspectiei Muncii, Mihai Nicolae Uca, au cerut informatii privind contractele de munca: modalitatea de acordare a salariului, perioada de preaviz, modalitatea de decontare a transportului dus-intors, asigurarea medicala, condițiile de cazare, precum si despre cele mai frecvente motive pentru care lucratorii romanii reclama conditiile de munca. Scopul discutiilor cu oficialii germani a fost gasirea unei solutii pentru lucratorii romani aflati intr-o situatie dificila in aceasta perioada”, se mai mentioneaza in comunicatul de presa.
Inspectorii ITM vor continua sa-i informeze si sprijine pe lucratorii sezonieri romani, inainte de plecarea acestora din tara, cu privire la contractele de munca pe care urmeaza sa le semneze. Exista chiar si o linie telefonica Tel Verde a Inspectiei Muncii – 021.371.88.33 – unde se asigura suport pentru ceatenii care vor sa munceasca in strainatate, dar au mai fost alocate si alte doua linii telefonice directe: 021.302.70.52/ 021.302.70.53.