stiri Braila – debraila.ro

Varga (PNL): „PNL vine cu propuneri ce vizeaza reabilitarea sistemului national de irigatii si sprijinirea producatorilor agricoli pentru utilizarea resurselor locale de apa”

Deputatul liberal Vasile Varga, candidat pentru un nou mandat, apreciaza ca tara noastra se afla intr-o situatie dificila, „caracterizata de un sir lung de amanari in domeniul agriculturii, care a devenit un taram al promisiunilor nefinalizate si al neimplinirilorm avand nevoie urgenta de interventie”. Parlamentarul vorbeste despre viziunea PNL privind agricultura.

„Constatam cu totii lipsa unei strategii pe termen lung pentru dezvoltarea agriculturii si a industriei alimentare, decalajele privind proprietatea agricola, incoerenta in ceea ce priveste dezvoltarea sistemului de irigatii si birocratia excesiva. PNL propune in programul sau de guvernare o serie de masuri si care contureaza o viziune coerenta, pe termen lung, in acest domeniu. Noi sustinem incurajarea cercetarii in agricultura si silvicultura, promovarea tehnologiilor agricole inovatoare si gestionarea durabila a fondului forestier. De asemenea, avem in vedere promovarea incluziunii sociale, a reducerii saraciei si a dezvoltarii economice in zonele rurale.  In mod concret, PNL vine cu propuneri ce vizeaza reabilitarea sistemului national de irigatii si sprijinirea producatorilor agricoli pentru utilizarea resurselor locale de apa, prin construirea canalului Siret – Baragan. De asemenea, avem in vedere intabularea si comasarea terenurilor agricole, in conditiile in care incasarea subventiilor din fonduri europene este conditionata de finalizarea cadastrului. Noi consideram necesara reorganizarea Agentiei Domeniului Statului, astfel incat sa poata avea prioritate la cumpararea terenurilor agricole, precum si revizuirea valorii redeventelor, pentru asigurarea unui mediu concurential egal pentru toti fermierii, a spus Varga.

PNL-istul a mai precizat ca partidul din care face parte doreste sprijinirea formelor asociative ale producatorilor agricoli si gasirea de noi piete externe pentru exporturile de cereale si produse de origine animala romanesti, prin realizarea a 5 agropolisuri (centre logistice cu obiectiv agricol) a cate 100 milioane euro.

Comentarii