stiri Braila – debraila.ro

Varga, deputat PNL: „Fermierii scapa de birocratie la accesarea platilor de la APIA”

Fermierii braileni scapa de birocratie si vor depune mai putine documente, cand solicita de la APIA platile directe, anunta parlamentarul liberal Vasile Varga.

Camera Deputatilor a votat pentru simplificarea modului de accesare a schemelor de plati si a decis sa elimine depunerea de catre fermieri a adeverintelor conform inscrisurilor din registrul agricol si a copiei anexei nr. 24 de la starea civila.

Este suficient ca cei peste 13.000 de agricultorii braileni aflati in plata sa declare pe propria raspundere ca isi lucreaza terenul si ca detin documente doveditoare (facturi, chitante etc.).

Astfel, documentele care atesta calitatea de fermier activ vor fi solicitate sau preluate din bazele de date ale altor institutii implicate, direct de catre APIA, iar cei peste 831.000 de fermieri romani, care depun anual cererea de plata nu mai sunt nevoiti sa mearga la Oficiul Registrului Comertului sau la alte institutii, pentru avize si adeverinte.

„Institutiile statului vor comunica intre ele, iar fermierii vor depune la APIA numai cererea de plata si, daca este cazul, doar documente care nu sunt emise de terti. Documentele din care reiese ca hectarele de teren agricol se afla la dispozitia fermierului vor fi solicitate de catre functionarii APIA de la institutiile responsabile sau vor fi preluate direct din sistemele informatice ale autoritatilor. Este o modalitate concreta a debirocratizarii, de a usura munca celor implicati in agricultura, care si asa se confrunta cu tot felul de dificultati”, a declarat Varga, deputat PNL, care a votat favorabil acest demers.

Legea a fost trimisa spre promulgare presedintelui Romaniei si va intra in vigoare, dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Comentarii