stiri Braila – debraila.ro

Un simbol al Brailei isi va recapata stralucirea | A fost aprobata finantarea europeana pentru reabilitarea Castelului de Apa

Poate unul dintre cele mai importante monumente istorice ale Brailei, construit in urma cu mai bine de un veac, dar lasat in paragina de ani buni, va fi reabilitat pe fonduri europene. In urma cu doar cateva zile, Municipalitatea a fost instiintata ca, dupa incheierea procedurilor impuse de legislatia in domeniu, a fost aprobata finantarea Castelului de Apa din Gradina Mare.

Aproximativ 18 milioane de lei (17.596.839 lei) va primi Primaria de la Uniunea Europeana pentru a reintroduce in circuitul turistic monumentul care, in perioada comunista, a fost primul restaurant si bar rotator din tara. Braila va contribui cu fonduri proprii de aproape 4 milioane de lei (3.704.958 lei).

In zona subsolului va fi organizat un cinematograf 7D, care va dispune de un numar total de 42 de locuri, distribuite in 6 camere. Un alt spatiu destinat publicului va fi Camera oglinzilor, o incapere finisata cu oglinzi care deformeaza – un spatiu inedit pentru cei care vor vizita Castelul de Apa.

La parter va fi organizata o expozitie legata de istoricul monumentului, iar apoi, la etajele 1, 2, 3 si 4, cei care vor calca pragul „castelului” vor putea viziona expozitii cu tematica astronomica, de la planetele Sistemului solar, la aspectul cerului de iarna, primavara, vara si toamna.

Cand vizitatorii vor ajunge la etajul 5, vor intra intr-o sala de proiectii care va fi in legatura cu observatorul astronomic din cupola, putand, totodata, sa iasa pe cele doua terase descoperite, unde se vor afla doua telescoape mobile.

La ultimul nivel, cupola, va exista o platforma rotativa destinata observarii panoramice a orasului, spatiul urmand sa fie dotat cu ecrane cu LED-uri pentru observarea unor imagini captate in timp prin observatorul astronomic al „castelului”. In final, in cupola, se va afla camera observatorului astronomic.

Castelul de Apa a fost ridicat in anul 1914, dupa planurile arhitecturale ale inginerului Elie Radu, care a reusit astfel o performanta impresionanta – alimentarea cu apa a jumatate din populatia de atunci a orasului.

La inceputul anilor ’80, autoritatile comuniste au considerat ca monumentul poate deveni spatiu de alimentatie publica, demolandu-se astfel stalpii interiori, dar si cupola originala.

In partea superioara a „castelului” a functionat vreme de cativa ani un veritabil restaurant rotator, fiind rotit in jurul axului sau cu ajutorul unui motor electric.

Comentarii