stiri Braila – debraila.ro

Tudose: „Toata Europa a suferit socul pandemiei, dar Romania devine o exceptie ingrijoratoare. Trebuie sa avem, urgent si profesionist facut, un plan national de redresare”

Europarlamentarul Mihai Tudose (PSD) considera ca Guvernul Orban nu raspunde corect crizei economice generate de pandemie, avertizand asupra faptului ca „riscam sa irosim si sansa relansarii cu suportul banilor europeni”.

„Dupa ratarea redeschiderii economiei, din cauza cramponarii nejustificate a Guvernului de starea de alerta, riscam sa irosim si sansa relansarii cu suportul banilor europeni. Reteta perdanta e asigurata de improvizatia, confuzia si amatorismul unei guvernari vizibil depasite de provocarea COVID-19. Sigur, toata Europa a suferit socul pandemiei, tocmai cand isi proiecta viitorul prin prisma tranzitiei ecologice si a transformarii digitale. Dar tarile membre au anuntat deja, una dupa alta, redeschiderea granitelor si masuri pentru reluarea activitatii in turism si de sprijinire concreta a celorlalte sectoare economice afectate de criza. Romania devine o exceptie ingrijoratoare, in mijlocul unui proces colectiv de repornire a economiilor europene. Nu se poate da vina pe lipsa de predictibilitate care afecteaza mediul de afaceri, pentru ca nu suntem singurii in aceasta situatie. Exista peste tot un factor responsabil sa asigure un cadru stabil pentru activitatea in economie – Guvernul – si vedem, in toata Uniunea Europeana, eforturi nationale pentru a creiona un orizont previzibil. in acest timp, noi, romanii, nu stim nici macar ce ne asteapta dupa starea de alerta in vigoare pana luni. Din pacate, Guvernul (cu specialistii sai) se incapataneaza intr-o grava inadecvare la realitate. Iata un exemplu privind un punct nodal al ecuatiei economice: bugetul. Romania inregistreaza un deficit de 26,8 miliarde de lei pe primele patru luni ale anului, cu venituri insumand 98,2 miliarde lei si cheltuieli de 125 miliarde lei. Ce este, insa, si mai grav e optimismul (?) incurabil al dlui Citu, care declara recent ca incasarile si perspectiva pentru lunile urmatoare arata bine. Avand in vedere ca in decembrie ne-a garantat o colectare mai buna si informatizarea ANAF pentru 2020, n-avem ce face, culegem ce-a promis dl Citu. Mai mult, ministrul nostru de Finante inca viseaza o revenire economica accelerata – in forma de V – in vreme ce Nouriel Roubini vorbeste de o redresare in forma de U, ceea ce inseamna o crestere lenta, sau chiar de L, ceea ce ar echivala cu o perioada mai lunga de stagnare… ”Magazinele sunt deschise, dar cine vrea sa mearga la cumparaturi?” se intreaba dl Roubini, mai pesimist de felul lui, dar caruia criza financiara i-a validat evaluarea la acea vreme”, a precizat Tudose pe o retea de socializare.

Totodata, fostul premier afirma ca Guvernul ar trebui sa corecteze deficitul bugetar si comercial, in contextul in care „oamenii nu intra in magazine din cauza incertitudinii, a nesigurantei zilei de maine, a fragilitatii veniturilor”.

„In logica aceasta PSD solicita de doua luni repornirea consumului si stimularea puterii de cumparare. Pentru ca oamenii nu intra in magazine din cauza incertitudinii, a nesigurantei zilei de maine, a fragilitatii veniturilor. Bun ori insuficient, asa cum a fost el, consumul intern a asigurat crestere economica solida pentru mai multi ani si poate fi un punct de repornire. Iar daca vrea – si ar trebui sa vrea! – sa corecteze deficitul bugetar si comercial, atunci Guvernul are toata libertatea sa fie creativ si sa aiba initiativa. Pentru ca asta se asteapta inclusiv la Bruxelles, unde e in toi negocierea pentru ponderea subventii – imprumuturi in viitorul Mecanism european de redresare si rezilienta. Teoretic, suntem intre marii beneficiari ai repartitiei de fonduri. Observ, insa, ca atmosfera romaneasca devine asemanatoare celei de dupa aderarea tarii la UE: vin banii de la Bruxelles, putem sta linistiti la izolare. Practic, insa, pentru a avea parte de acesti bani, exista trei conditii de baza: sa se decida ca se dau, depinde apoi in ce conditii si noi sa stim sa-i cerem. E nevoie, mai intai, ca propunerea Comisiei privind subventiile acordate tarilor membre sa treaca in Consiliu de opozitia statelor ”frugale”, care pledeaza pentru imprumuturi in loc de bani ”gratis”. Saptamana viitoare se anunta o dezbatere dura la video-summitul UE. Ne priveste, de asemenea, in mod direct, discutia privind conditionarea acestor bani de compatibilitatea proiectelor nationale cu Pactul Ecologic European. tine de Presedintie si Guvern o negociere cat mai favorabila Romaniei si in acest sens. Dar, mai ales, pentru ca banii europeni sa ajunga in economia romaneasca, trebuie sa avem, urgent si profesionist facut, un plan national de redresare si rezilienta. Arata acest plan la fel de bine precum colectarea de bani la buget, informatizarea administratiei publice si balbele in redeschiderea economiei? Riscam, tragand cu ochii la banii UE, sa descoperim ca Fata Morgana e liberala”, a mai adaugat europarlamentarul social-democrat.

Comentarii