PSD este castigatorul detasat al alegerilor locale in judetul Braila. Echipa Marian Dragomir si Francisk Iulian Chiriac, pe care, in campania electorala, europarlamentarul Mihai Tudose a descris-o ca fiind „cea mai buna pentru Braila”, a reusit sa obtina o victorie categorica: ambii candidati au peste 50% la votul uninominal, iar PSD detine majoritatea in Consiliul Local Municipal si Consiliul Judetean.
De exemplu, Consiliul Local Municipal va fi format doar din 3 partide: 18 consilieri PSD, 7 consilieri PNL si 2 consilieri PMP.
Mai mult decat atat, PSD si-a pastrat toate localitatile castigate in 2016, cu exceptia comunei Ulmu – unde primar a fost ales Vasile Banica (PNL), insa a si castigat alte 6 comune, care au avut primari liberali. Este vorba despre Sutesti (primar Costica Dobre), Mircea Voda (primar Ion Ionescu), Viziru (primar Dima Priceputu), Unirea (primar Teodora Puia), Victoria (primar Costel Albu) si Marasu (primar Antonel Colceag).
PNL
De cealalta parte, PNL a inregistrat un esec pe linie. Alianta dintre PNL si partidul local „Braila Noua” s-a dovedit a fi o alegere neinspirata pentru ambele formatiuni politice.
„Braila Noua” nu a intrat in Consiliul Local Municipal (2,6%), in timp ce Lucian Caprariu – liderul partidului local, care a fost candidatul la Primaria Braila sustinut si de PNL, a adunat putin peste 17% dintre sufragii, adica 8.900 de voturi. Marian Dragomir (PSD) si-a castigat al doilea mandat cu 32.600 de voturi (63,2%).
De cealalta parte, PNL a obtinut 18% la votul pentru Consiliul Local Municipal.
Nici la Consiliul Judetean situatia nu a fost mai diferita pentru Alianta PNL-Braila Noua: candidatul aliantei, fostul prefect Catalin Boboc, a obtinut 23,94%, cu aproape 27 de puncte procentuale sub Francisk Iulian Chiriac, candidatul PSD.
Totusi, PNL a reusit sa adune putin mai multe voturi pentru lista de consilieri judeteni a partidului, respectiv 26,44% dintre sufragii.
Singura victorie-surpriza a PNL din judetul Braila este comuna Ulmu, unde primarul in functie Marian Iconaru (PSD) a fost invins de liberalul Vasile Banica.
PMP
Partidul Miscarea Populara a devenit a treia forta politica din judetul Braila si singurul partid, in afara de PSD si PNL, care a intrat in cele doua consilii.
Inscrierea consilierului local municipal Daniela Radulescu (ex-ALDE) in partid si candidatura sa pentru un nou mandat pe lista PMP a facut clar diferenta: partidul a intrat in CLM (6,48%), fapt care nu s-a intamplat in 2016. La polul opus, Ionel Adetu, candidatul PMP pentru fotoliul de primar al municipiului, a obtinut un scor sub cel al partidului, respectiv 3,77%.
PMP a intrat in Consiliul Judetean, obtinand 7,16% dintre sufragii pentru lista de consilieri judeteni. Fata de ce s-a intamplat in municipiu, Viorel Botea, candidatul la presedintia Consiliului Judetean, a depasit sensibil scorul partidului (7,26%).
PMP a castigat o singura localitate din judet, Tudorel Gisca obtinand un nou mandat de primar al comunei Racovita.
USR-PLUS
Daca la alegerile europarlamentare din 2019, Alianta USR-PLUS a luat un scor foarte bun in municipiul Braila, foarte aproape de cel al PNL, scenariul nu s-a repetat si la locale.
Mihai Isvoranu, candidatul la Primaria Braila, a fost votat de 3.700 de braileni (7%), iar lista aliantei pentru Consiliul Local Municipal a obtinut 6,94%. In ciuda faptului ca s-a clasat pe locul 3, Alianta USR-PLUS nu va intra in CLM, pentru ca pragul electoral pentru o alianta electorala este de 7%. Pentru partide, pragul este de 5%, iar pentru candidatii independenti de 3%.
De cealalta parte, Catalin Stancu, candidatul USR-PLUS pentru presedintia Consiliului Judetean, a obtinut 5,89% – clasandu-se pe locul IV (n.r. dupa Viorel Botea, candidatul PMP), in timp ce lista de consilieri judeteni a aliantei a obtinut 5,38%.
Totusi, USR-PLUS a livrat si o surprisa a alegerilor locale: Ionut Postolache, candidatul aliantei la Primaria Maxineni l-a invins pe liberalul Costel Stroia, actualul primar.
REZULTATE FINALE:
PRIMAR Braila
Marian Dragomir (PSD) – 63,20%
Lucian Caprariu (Alianta PNL-Braila Noua) – 17,24%
Mihai Isvoranu (Alianta USR-PLUS) – 7,10%
Ionel Adetu (PMP) – 3,77%
CONSILIUL LOCAL MUNICIPAL Braila
PSD – 49,95%
PNL – 18,24%
Alianta USR-PLUS – 6,94%
PMP – 6,48%
PRO ROMANIA – 3,45%
BRAILA NOUA – 2,62%
PRESEDINTE CONSILIUL JUDETEAN Braila
Francisk Iulian Chiriac (PSD) – 50,69%
Catalin Boboc (Alianta PNL-Braila Noua) – 23,94%
Viorel Botea (PMP) – 7,26%
Catalin Stancu (USR-PLUS) – 5,89%
Cosmin Razmerita (PRO ROMANIA) – 3,37%
Ovidiu Nechita (independent) – 1,94%
CONSILIUL JUDETEAN Braila
PSD – 47,83%
PNL – 26,44%
PMP – 7,16%
Alianta USR-PLUS – 5,38%
PRO ROMANIA – 2,63%